BLANCA PALACIÁN I MILLÁN VÁZQUEZ

I Sacyr seguirà en alça

Davant la imminent recuperació econòmica d'Espanya, el gran focus d'atenció se l'emporten les empreses que fins al 2007 formaven un gran pilar de l'economia del país i, possiblement, les més perjudicades per la crisi, les constructores i les immobiliàries.

Recentment, Sacyr, una de les principals constructores del nostre país, està sent la protagonista a les notícies econòmiques per una desviació en els càlculs del pressupost per a l'ampliació del canal de Panamà, cosa que ha provocat l'aturada de les obres per falta de diners. Per als mercats, la conseqüència d'aquesta notícia ha estat que la seva cotització en borsa es descontrolés, s'ha desplomat uns dies gairebé un 10% i d'altres ha protagonitzat les pujades més destacades en l'Íbex-35. Llavors, en què quedem?

Per poder respondre a aquesta pregunta, primer cal conèixer d'on ve la cotització de Sacyr. El 2007 el valor cotitzava a 50 euros. Des de llavors, en tres o quatre moviments bruscos va caure fins a la zona de mínims del 2012, marcada a 1 euro. Això fa que Sacyr sigui un dels valors amb pitjor comportament en borsa des del 2007. Des d'aquells punts, s'ha revalorat gairebé un 400% fins a arribar a la zona de 4,20 euros, amb la qual cosa ha aconseguit trencar la directriu baixista que havia marcat els anys anteriors. Això pot ser un símptoma de recuperació a mitjà termini. Ha trigat gairebé un any a trencar aquesta tendència baixista. Ara cotitza al voltant dels 3,5 euros.

La mala situació de Sacyr es donava per la gran quantitat de deute acumulat de la seva filial immobiliària Vallehermoso, que acumulava 1.200 milions d'euros en deute. A finals del 2013, Sacyr es va poder desfer de Vallehermoso i reduir el deute a 400 milions, tot i així, un nivell d'endeutament força elevat per a una empresa de l'Íbex-35.

Malgrat el nivell destacat de deute que acumula Sacyr, com hem comentat anteriorment, el seu valor té origen en el ral·li alcista de l'últim any. I creiem que continuarà fent-ho. Parlant en termes tècnics borsaris, aquesta volatilitat brusca del valor no és més que una correcció, però la tendència principal segueix sent sòlida. I, parlant en termes més col·loquials, els inversions tenen incertesa sobre el futur del valor i es crea indecisió.

Cal pensar que el problema amb el canal de Panamà se solucionarà tard o d'hora, ja que el projecte suposa gairebé la meitat de l'activitat de Sacyr a l'estranger i, per tant, no ho perdran tan fàcilment. A més, cal recordar que el sector bancari ha tornat a agafar forces i la prima de risc ha baixat, cosa que farà molt més fàcil l'accés als diners i que anirà molt bé a les constructores per aconseguir el finançament que tant de temps porten demanant.