Empreses 27/10/2013

El Sabadell enlaira el mercat de renda fixa

Es converteix en el primer banc que s'adhereix a la nova plataforma com a membre i assessor registrat

i
Toni Garganté
2 min

El nou mercat alternatiu de renda fixa (MARF), impulsat pel govern espanyol per oferir a les empreses vies de finançament diferents de les bancàries, ha despertat moltes expectatives i fins i tot l'interès de les mateixes entitats financeres. El MARF permetrà emetre bons i pagarés de pimes amb volums modestos d'entre 20 i 25 milions d'euros.

Es tracta de donar viabilitat al mercat de renda fixa per a empreses que no tenen al seu abast els grans inversors institucionals, que s'interessen principalment per les grans corporacions que cotitzen a l'Íbex. Els requisits d'aquest mercat alternatiu són més flexibles que els oficials, ja que se simplifiquen els tràmits i es redueixen els costos. Això sí, les empreses interessades a finançar-se al MARF hauran de rebre l'assessorament d'una sèrie de consultors i entitats financeres, que són les que saben col·locar al mercat els bons i els pagarés. Aquesta iniciativa, que començarà a funcionar a la pràctica a principis de l'any que ve, compta amb tres figures autoritzades: els membres del mercat, l'assessor registrat i una agència de ràting.

Cada empresa haurà de tenir en compte les recomanacions de transparència i passos a seguir d'aquests tres agents. En aquest sentit, Arcano, Solventis, el BBVA i Bankia ja s'han integrat al MARF. Però el Banc Sabadell és la primera entitat que hi ha entrat amb la doble figura de membre i assessor registrat.

Servei integral

Segons el director de tresoreria i mercat de capitals del Banc Sabadell, Alfonso Ayuso, ofereixen aquest doble rol "perquè les empreses puguin seguir el procés d'emissió a través d'una sola entitat". "Nosaltres donem un servei integral, al qual només s'ha d'afegir la figura d'una empresa de ràting".

"Hem de tenir en compte -destaca el responsable del banc català- que les empreses que accedeixin a aquest mercat hauran de fer un exercici de transparència molt important, perquè es tracta d'un mercat regulat, que obligarà a dur a terme fets rellevants (comunicats) per donar visibilitat a les companyies". Amb tot, Ayuso considera que el MARF tindrà èxit a llarg termini, perquè "les pimes que hi vulguin accedir hauran de fer un canvi de mentalitat important". Els mercats de renda fixa per a empreses petites i mitjanes estan molt més desenvolupats als mercats anglosaxons. "A Espanya, el finançament encara descansa en els bancs", admet Ayuso.

Però la crisi financera ha fet tancar l'aixeta dels bancs, que ara l'obren amb comptagotes. "A nosaltres ens interessa acompanyar els nostres clients en aquesta nova alternativa de finançament", va afegir Ayuso.

Per això, l'entitat que presideix Josep Oliu iniciarà a partir del 7 de novembre una sèrie de reunions itinerants ( roadshows ) destinades a clients, amb l'objectiu de donar a conèixer les característiques del MARF.

stats