Empreses 06/04/2014

Rogelio López: “La cartografia tendirà a ser un servei gratuït”

A.r.
2 min

Rogelio López és professor de cartografia de l’Escola Superior d’Edificació de Barcelona, EPSEB (UPC), i president territorial del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics en Topografia de Catalunya.

Per què és important seguir fent mapes?

Avui en dia la cartografia s’utilitza més que mai. Fins fa a penes un segle els mapes eren informació de caràcter reservat. Això ha canviat perquè s’ha vist la utilitat dels mapes en tots els àmbits de la societat. Els mapes purament geogràfics ens informen de l’evolució d’un territori, de com anar a un lloc o de la millor ruta per desplaçar-se d’un punt a un altre. Però també hi ha mapes temàtics: de contaminació lumínica, de riscos naturals, mediambientals, etc. El concepte de mapa ha canviat: avui és una informació oberta que fem servir cada dia gairebé sense adonar-nos-en.

¿La digitalizació dels mapes i la geolocalització mòbil ens ha fet dependents dels mapes?

Efectivament. Ara quan volem anar a un lloc que no sabem on és, obrim el Google Maps, o quan pugem al cotxe, el primer que fem és encendre el navegador-GPS. Hi ha jocs de geocatching per a totes les edats… Quan una empresa vol implantar-se en una ciutat fa estudis de mercat basats en geolocalització. Fins i tot els polítics utilitzen els mapes per explicar-nos els resultats a la seva manera!

¿L’enginyeria en geodèsia és, doncs, una carrera amb sortida?

Fins fa uns anys era una carrera professional vinculada a l’obra civil, però ara els graduats en aquesta matèria toquen un ventall molt ampli de tècniques, com la teledetecció, la geodèsia espacial, imatges per satèl·lit, realitat augmentada, etc. Llàstima que s’hagin aturat alguns projectes de R+D per falta de fons.

La UE tendeix cap a la convergència de dades geoespacials dintre del seu territori. Quin impacte té?

A curt termini els països han hagut d’adaptar-se a una normativa comuna, i això ha provocat un petit caos, però era un pas necessari de cara a tenir un únic sistema de referència a Europa, que permetrà un canvi d’informació més fluid i segur. La tendència actual és que la cartografia ha de ser un servei gratuït al ciutadà, i això és fenomenal, perquè al final un mapa no és més que un mitjà de comunicació.

stats