Empreses 08/07/2012

"Riquesa i feina vindran amb els joves empresarisi no amb les granscorporacions"

Jordi Sabaté
3 min
"Riquesa i feina vindran amb els joves empresarisi no amb les granscorporacions" Perfil

Diverses entitats empresarials que agrupen joves emprenedors del país han llançat un manifest anomenat #arajovesempresaris que té com a objectiu cridar l'atenció sobre la quasi absoluta absència de persones menors de 45 anys als òrgans directius de les patronals catalanes.

Per explicar el sentit d'aquesta queixa, ningú millor que Jordi Solé i Tuyà, president de la Federació d'Associacions de Joves Empresaris i Emprenedors de Catalunya (Fajeec), principal entitat promotora del manifest.

Per què llanceu aquest manifest?

De fet, aquesta iniciativa no és només un manifest, es tracta d'una campanya que hem denominat #arajovesempresaris i que pretén conscienciar els diferents agents socials de la falta de presència de joves empresaris d'entre 30 i 45 anys en els òrgans de govern de les patronals. Hem impulsat aquesta iniciativa perquè volem transformar aquestes organitzacions perquè siguin representatives de la realitat del teixit empresarials al nostre país.

Quin és el motiu pel qual creus que se us exclou dels òrgans de decisió empresarials?

Probablement, hi ha una certa por dels canvis que intentaríem introduir, si tinguéssim oportunitat de fer-ho, les persones que ara no hi participem... En general, hi ha poca rotació entre les persones que formen part d'aquests òrgans, ja que els processos electorals acostumen a acabar amb reeleccions de càrrecs, més que amb renovacions. Amb tot això, no només es posa de manifest la falta de joves, sinó també la falta de cares noves, que ens porta a una mena d'hermetisme endogàmic.

¿Creieu que hi ha falta de sensibilitat de la Generalitat cap a les noves oportunitats de negoci que suposa l'empresariat jove?

No ho crec. Penso que cada vegada tothom té més clar que la generació de riquesa i d'ocupació vindrà de la mà dels nous emprenedors i dels joves empresaris, i no pas de les grans companyies, les quals tenen tendència a reduir llocs de treball.

Quin és el perfil de l'empresari jove català mitjà?

És una persona formada, dinàmica, amb una alta capacitat de treball, que en moltes ocasions ha viscut experiències a l'estranger, que no té prejudicis per treballar en un entorn multicultural i que està acostumat a l'ús de les noves tecnologies. L'últim informe GEM [ Global Entrepreneurship Monitor ] ja destaca que les empreses creades per joves menors de 35 anys estan mostrant més resistència davant els efectes de la crisi. No en va, es tracta d'una de les generacions més ben formades que hi ha hagut en aquest país.

Què podeu aportar els joves empresaris per sortir de la crisi?

Podem aportar tota una sèrie d'actituds i aptituds diferents de les que ja aporten altres generacions. Hem crescut i ens hem format en uns temps en què les coses han passat molt ràpid. Això ens ha proporcionat una alta capacitat d'adaptació als entorns tan canviants, capacitat d'identificar oportunitats, capacitat d'innovar, capacitat de diàleg, etc. Volem poder participar de les decisions que s'estan prenent a les patronals i que poden configurar el terreny de joc futur on serem, precisament, els joves empresaris d'avui, els que tindrem la responsabilitat de crear riquesa i ocupació.

Cal canviar el model d'empresa que hi ha hagut en els últims quaranta anys al país?

Cal crear l'entorn adequat perquè es creïn empreses que aportin realment valor als productes i als serveis. Cal que s'estigui atent a les noves tecnologies que sorgeixin, i que s'apliquin a l'empresa per incrementar al màxim la productivitat i, per tant, la competitivitat de l'empresa en els mercats exteriors.

Quins sectors destacaries com a prioritaris per al futur?

Més enllà d'un sector o d'un altre, penso en negocis que aportin un valor real als productes o serveis, i que aquests es desenvoluparan a partir de la recerca i la innovació, i d'una eficient implementació de les noves tecnologies, entre d'altres factors.

Perfil

Jordi Solé i Tuyà s'ha mogut professionalment sempre en l'àmbit de l'Alt Penedès. Nascut a Vilafranca del Penedès ara fa 39 anys, Solé té el despatx a Sant Sadurní d'Anoia -cobrint l'eix del cava-, des d'on dirigeix la Fajeec, que agrupa les principals associacions d'empresaris joves de Catalunya. Llicenciat en ciències empresarials per l'Eada, la seva activitat professional s'ha desenvolupat en la direcció financera de diverses empreses de la comarca, així com en l'àmbit associatiu.

Solé va ser president nacional de les Joves Cambres de Catalunya l'any 2007. No va ser fins a l'any passat, el 2011, que va agafar les regnes de la Fajeec, des d'on s'ha llançat l'actual manifest. Solé ho expressa clarament: "Sortir de la crisi vol un canvi d'actituds i d'aptituds que només podem portar els joves".

stats