L’EXECUTIVA AGRESSIVA

Res a declarar

Aquesta setmana m’han impactat dues notícies, al marge de la mort de Fidel Castro, evidentment. D’una banda, la detenció a Nova York, per haver simulat el seu propi segrest, de Lapo Elkann, una icona de l’estil italià. L’altra notícia ha sigut la pujada dels impostos a l’alcohol i el tabac. En un principi, podria semblar que les dues notícies no tenen relació, més enllà que el nét de Gianni Agnelli, president de Fiat, és també sinònim de vici i excessos.

Per si no ho heu llegit, resulta que en Lapo, necessitat de diners per finançar les seves farres, va organitzar una farsa de pel·lícula per aconseguir 10.000 euros de la seva família. El pla va consistir a trucar un familiar a qui va dir que estava en mans d’una dona que li podia fer mal si no rebia aquells diners. Els Elkann van mobilitzar la cavalleria i van contactar amb la policia de Nova York, que, en una falsa entrega dels diners, va destapar tot el cutrecomplot.

Vaig assabentar-me de tot això mentre jo mateixa, en la meva petita escala de pobra, em vanagloriava amb amics i companys d’haver fet les meves pròpies jugades per finançar també els meus vicis (tots legals, però amb molts impostos associats). El cap de setmana, tot just abans que el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, anunciés una pujada dels impostos sobre el tabac, vaig aprofitar que estava en un casament a la Seu d’Urgell per carregar cartrons a bon preu.

El modus operandi va ser anar a Andorra pel Black Friday, acompanyada d’uns amics, i baixar entre els quatre vuit cartrons lliures d’impostos. No ho expliqueu a Hisenda, però en realitat tots els cartrons eren per al meu rebost.

Segur que en Lapo Elkann, que pot acabar passant un temps tancat en una presó nord-americana, sent a hores d’ara certa culpabilitat per haver perjudicat la seva família per beneficiar-se il·lícitament. En el meu cas, no puc deixar de pensar en com, aprofitada de mi, vaig perjudicar l’estanquer de la Seu, si és que encara n’hi ha, que ja deu estar fartet que el sistema mateix l’estafi cada dia.