ANDREA RODÉS

Reinventa’t

Un empresari mallorquí del sector del moble llança un nou model de sabata feta a mà amb materials locals i pell de sofà reciclada

Reinventa’t / FOTO: ENRIQUE CALVO Zoom

Sense jubilació

Domingo Martínez, originari d’Inca, va dedicar bona part de la seva vida a la banca, abans d’iniciar-se com a empresari en el sector del moble i crear un negoci de sofàs de pell. Les vendes van anar bé fins que la crisi va aturar el mercat immobiliari i ell va decidir retirar-se al camp. Però llavors el fill li va proposar un nou projecte: fer sabates a mà.

Sofàs

“Sempre m’ha agradat aprendre coses noves”, reconeix Martínez. Només ell i dos més s’encarreguen d’elaborar les sabates dissenyades pel seu fill: inspirades en l’abarca, s’anomenen Borinos i estan fetes amb materials locals, i cosides i tallades a mà. “Ja teníem coneixement sobre com tractar la pell gràcies als sofàs”, explica l’empresari.

Estocs

La inversió en el projecte és mínima. Les sabates es confeccionen a l’antiga nau industrial de l’empresa de sofàs (Nobile), als afores de Palma. Borinos té tres models bàsics, a més dels que es realitzen amb pells de sofà que encara queden en estoc. Es venen per internet des de fa dos mesos i han rebut comandes des de tan lluny com Austràlia, l’Índia i el Canadà.

Adaptació

La segona fase del projecte és buscar un taller professional i ampliar la producció, tot i que de moment descarten treballar amb motlle (tot es fa basant-se en plantilles) i forns. Estan treballant amb altres models -bicolors, amb taló...- en funció del feedback que reben dels clients, com un dissenyador canadenc que els ha encarregat un model amb plataforma.

Sandàlies voladores

Els creadors de Borinos estan oberts a tot tipus d’encàrrecs, com el cas d’un client de l’Índia que els ha enviat per correu les seves sandàlies per demanar dues Borinos a mida. Es venen a la seva web per 95 euros.