TEXT: ANDREA RODÉS

Reinventa't

Una consultora d'empreses satisfà la seva inquietud social amb una marca de roba infantil que dóna feina a dones en risc d'exclusió

Impuls

Anna Forment va treballar deu anys en una consultoria estratègica, però davant l'avenç de la crisi i l'auge de l'atur va sentir l'impuls de muntar una empresa en un sector intensiu en mà d'obra com el tèxtil, "que ajudés a crear llocs de treball entre la gent més vulnerable", diu. Després d'un estudi de mercat, va detectar una oportunitat de mercat en la moda infantil.

Bates

Juntament amb una altra sòcia, el 2011 va crear Somnens, una empresa dedicada a l'elaboració de bates escolars de disseny, treballant amb tallers de dones en risc d'exclusió social. El mercat era massa petit i un any després Forment va decidir reorientar el negoci cap a la moda infantil més general, i el projecte va entrar en el programa d'emprenedoria social del Govern.

Proximitat

Somnens també va aconseguir un crèdit a l'emprenedoria social de La Caixa de 25.000 euros, cosa que li ha permès finançar la primera col·lecció. Avui la roba Somnens es pot comprar al local propi del Born, cedit durant un any per l'Ajuntament, en algunes botigues multimarca i a través de la pàgina web. Tant els proveïdors com els tallers són catalans.

Disseny

"Volem abordar el tema de la pobresa ajudant les mares a guanyar-se un salari, per això prioritzem els tallers que treballen amb dones", diu Forment. Els dissenys són d'estil urbà, còmodes i moderns, fugint de trets infantilitzants. "Està molt bé dir que som una empresa compromesa amb la societat, però al final la gent només compra si el disseny agrada", diu.

Model sostenible i franquiciable

La roba infantil Somnens està feta en tallers de reinserció social locals. En el futur volen crear una xarxa de botigues pròpies i oferir la possibilitat de franquícia a botigues multimarca a punt de fer fallida.