FRANC MARÍN-CAMP

Reinventa't

Una experiodista de televisió amant de les històries ha fundat una editorial que escriu biografies de i per a gent anònima.

Periodisme

Periodista de professió, la Rosa Serra sempre ha sigut una apassionada de la gent i de les històries. En va explicar moltes treballant a Televisió de Catalunya com a guionista, i en una empresa on escrivia cròniques obituàries. Convençuda que totes les vides tenen un llibre al darrere, el 2011 va muntar una editorial que publica biografies per encàrrec.

Suport

"Fa anys, una amiga d'un taller d'escriptura em va donar la idea", diu Serra. Abans de dur-la a terme, va freqüentar diverses fires d'emprenedors, on de seguida van veure un gran potencial en el projecte, assegura. Finalment, ella i el seu soci, Borja Folch, van buscar assessorament i suport logístic al Centre Internacional de Negocis de Catalunya (CINC).

Protagonistes

Les biografies es fan a partir d'entrevistes i els protagonistes disposen d'un manual d'orientació per ordenar els seus records. L'editorial ha publicat la vida de persones amb edats compreses entre els 48 i els 92 anys. Serra remarca que aquells que encarreguen un relat de la seva vida "tenen en comú el fet d'haver superat obstacles".

Potencial

Amb deu treballadors -sis dels quals es dediquen a escriure-, Memorias Ediciones ja ha publicat 27 vides novel·lades. Els preus van dels 2.000 als 5.700 euros, segons la quantitat de pàgines. L'any 2012 l'empresa va registrar una facturació de 80.000 euros i les previsions per al 2013 eleven aquesta xifra fins als 120.000 euros, apunta Serra.

Vides novel·lades

Memorias Ediciones ofereix, en català i castellà, la redacció de la biografia i 17 còpies inicials. També és possible fer tirades més llargues, distribuir la novel·la en llibreries i vendre'n exemplars en format e-book.