BLANCA PALACIÁN I MILLÁN VÁZQUEZ

Recapitulacions

L'Íbex-35 va aconseguir posar fi a tres anys de caigudes el 2013 i va finalitzar l'any amb una pujada del 21%. La borsa espanyola va prolongar la seva pujada per acomiadar l'any amb un augment del 0,15%, fins als 9.916 punts. La pujada del 2013 posa fi a tres anys consecutius de descensos que van superar el 4% el 2012, el 13% el 2011 i el 17% el 2010.

El selectiu espanyol va començar l'any en els 8.167,5 punts, va caure fins als 7.553,2 punts al juny (el mínim anual) i va iniciar llavors la pujada més pronunciada des de feia més de dos anys.

Així va acabar l'Íbex el 2013, el seu millor any des del 2009, impulsat pel principi de la fi de la recessió i la calma en els mercats de deute durant l'exercici, en aclarir els dubtes sobre el sistema bancari i obtenir el suport de liquiditat atorgat pels bancs centrals mundials.

L'any borsari va anar de menys a més. A mesura que avançava el 2013, les inquietuds al voltant de la crisi de la zona euro, el bloqueig polític als EUA i un aterratge forçós a la Xina van anar remetent gradualment i van deixar el seu lloc a un cert optimisme entorn de la possibilitat que es consolidés la recuperació econòmica global. La gradual reducció dels riscos es va sumar a un context de tipus d'interès molt baixos i a l'enorme liquiditat que hi ha al mercat com a conseqüència de les polítiques expansives dels principals bancs centrals.

Amb tots aquests factors en joc, els inversors van fer primar els actius de risc com les borses dels països de la perifèria europea. Aquests índexs havien estat molt castigats durant els anys previs per la por a una ruptura de l'euro.

Recapitulant sobre les principals variacions de l'any, l'indiscutible millor valor de l'any ha estat Sacyr, malgrat la patacada posterior per la paralització de les obres del canal de Panamà. La constructora s'ha revalorat un 116% en els 12 mesos del 2013. Gamesa, recentment reubicada a primera divisió, ha pujat en tot l'any un 315%. En canvi, els grans perdedors del 2013 a l'Íbex han estat Acciona, amb una caiguda anual del 30%, i un altre acabat d'ascendir, Bankia, amb una pèrdua anual del 96%.

El més destacat aquest any ha estat la forta revaloració del sector bancari, en què, a excepció de Bankia, les pujades han estat generalitzades, empeses per un augment de confiança en el sector, tot i les diverses polèmiques sofertes durant l'any. Així, Banco Santander ha pujat en l'any un 6,6%, Sabadell un 4,3% i, al cim, BBVA i CaixaBank, amb una revaloració d'un 28,6% i un 43,4%, respectivament. De cara al 2014 s'espera que el selectiu espanyol mantingui l'impuls fins a reconquistar els 11.000 punts.