EXPERIÈNCIA
Empreses 29/06/2014

Què passa quan 32 professionals es tanquen durant un cap de setmana?

Els membres del ‘coworking’ Betahaus desenvolupen en temps rècord una peculiar guia de Barcelona

Franc Marín-camp
2 min
Què passa quan  32 professionals  es tanquen durant un cap de setmana?

“VOLÍEM FER ALGUNA cosa junts a partir del que domina cadascun de nosaltres”, explica Duncan Campbell. Aquest informàtic anglès establert a Barcelona comparteix el seu lloc de treball a Betahaus amb una cinquantena de professionals vinguts d’arreu del món. “He treballat en diversos espais de coworking ; solen ser llocs amb molta gent però on cadascú s’està a la seva taula, sense contacte amb el del costat”. Precisament amb la intenció de conèixer-se i treballar plegats, Campbell va voler unir sinergies amb els seus veïns de taula i va proposar-los crear un projecte conjunt. La idea, compartida pel nord-americà Yonah Forst i el danès Kristian Dupont, havia de materialitzar-se en un temps rècord -36 hores-, ja que els membres de Betahaus són tots freelance, treballen la major part del dia i disposaven de poc temps.

“Volíem que fos un projecte genèric que engresqués persones amb perfils professionals molt diversos”, explica Campbell. Tots ells van considerar que Barcelona era el seu nexe d’unió, raó per la qual van voler utilitzar la ciutat com a punt de partida. I, així, gairebé com un joc, va néixer Fromto, una aplicació que pretén ser el contrapunt a les guies tradicionals i recomana els llocs preferits de cada membre de l’equip. L’aplicació aconsella diversos espais segons l’estat d’ànim de l’usuari o el tipus d’activitat que vol fer, sempre dins l’entramat barceloní. D’aquesta manera, la guia defuig monuments tan coneguts com la Sagrada Família i el Museu del Barça, i aconsella espais més amagats: el bar Perifèric, a Horta; l’Institut d’Arquitectura Avançada, al Poblenou, o la pastisseria Hofmann, al Born.

Per tal de fer possible el projecte en un sol cap de setmana, els 32 professionals van dividir-se en quatre grups de treball: desenvolupadors web, dissenyadors gràfics, màrqueting i promoció, i continguts. “Hi havia persones que ocupaven grups que surten del seu àmbit professional. L’objectiu era aprendre d’aquesta experiència”, explica l’informàtic. D’altra banda, el timing de cadascun dels grups, que en condicions normals haurien treballat l’un darrere l’altre, va alterar-se per poder enllestir l’aplicació en les hores previstes.

“En molts moments vam pensar que no ho aconseguiríem”, explica Campbell. La inversió del projecte va ser nul·la, més enllà del temps que hi van dedicar. Amb tot, 36 hores després els participants de Betahaus tenien l’aplicació a punt. El repte, basat en el treball col·laboratiu, ha servit com a investigació de tot el que es pot arribar a fer quan es combinen l’experiència, el coneixement i la intenció d’un variat grup de persones. De cara a la tardor, els membres de Betahaus planegen tancar-se altra vegada -aquest cop en una masia- per portar a terme un altre projecte conjuntament. “Encara l’estem pensant, però no serà una evolució de Fromto, sinó alguna cosa ben diferent”, avança Campbell.

stats