RETWEETS
Empreses 09/11/2014

Què amaguen els gegants de la tecnologia?

i
Albert Cuesta
2 min

Les empreses tecnològiques han fet possible una transparència més gran en la majoria d’àmbits de la societat però són de les menys transparents en la seva activitat. Transparency International, la mateixa ONG que el president Mas cita per acreditar la solvència de la Generalitat en aquest àmbit, ha publicat l’informe Transparency in corporate reporting, que puntua 124 de les empreses cotitzades més grans del món a partir de la informació que proporcionen sobre mesures anticorrupció, filials i participades -sovint societats pantalla- i dades financeres de l’activitat fora del país on tenen la seu.

En termes generals, les grans companyies més transparents són les britàniques i les menys transparents les xineses. Resulta alarmant que 68 de les 124 empreses analitzades no revelin les seves aportacions polítiques, però també que n’hi hagi 54 que no informen sobre els ingressos que obtenen a fora. Això amoïna tant els legisladors i les autoritats fiscals europees com les dels EUA, i hauria d’amoïnar també els ciutadans, contribuents que sovint consumim productes que no reverteixen en el territori més pròxim.

Cenyint-nos a la indústria de la tecnologia, el suspens és general: gegants com Amazon, Apple, Cisco, Google, Intel, IBM i Microsoft obtenen menys de 4 punts sobre 10. Només aproven quatre empreses del ram, totes europees, i tres de les quals són telecos : la britànica Vodafone (6,7), l’alemanya Deutsche Telekom (5,8) i l’espanyola Telefónica, amb un 5 pelat.

Les dues primeres figuren entre les 10 corporacions més transparents del món, en què n’hi ha set d’europees. Vodafone i Telefónica mereixen menció especial perquè són de les tres (entre 124, l’altra és la petroliera Statoil) que detallen millor les seves operacions a l’estranger. En canvi, vuit de les 10 grans empreses menys transparents són asiàtiques. Cal tenir-ho en compte ara que el pes de l’economia mundial es va desplaçant cap a Orient.

stats