PUNTS BÀSICS

Quatre mesures que ha impulsat Neelie Kroes

Kroes va plantar cara a les companyies de telefonia mòbil el 2013 amb una proposta encara pendent d’aprovació que beneficiarà milions d’europeus que utilitzen el mòbil: eliminar el roaming, el sobrecost de les trucades i SMS a l’estranger. La lluita contra el roaming la va iniciar la seva predecessora, Viviane Reding, que va obligar les companyies a abaixar preus.

Quan era comissària de Competència, Neelie Kroes va multar fins a tres vegades el gegant informàtic Microsoft, amb sancions històriques que van sumar, en total, gairebé 1.700 milions d’euros. Brussel·les acusava l’empresa de Bill Gates d’abús de la seva posició dominant i de cobrar preus excessius als seus rivals per poder fabricar productes compatibles amb Windows.

Tot i que la Comissió Europea no té poder per legislar sobre Uber, l’aplicació mòbil que posa en contacte conductors i usuaris per organitzar un servei de taxi alternatiu, Neelie Kroes ha criticat les ciutats europees que han prohibit l’aplicació i els taxistes que s’hi han manifestat en contra. Creu que s’han d’aprofitar les noves tecnologies per millorar la vida dels ciutadans.

El 2008 va esclatar la crisi financera a Europa i alguns governs de països com Irlanda van llançar a corre-cuita salvavides a les seves entitats bancàries per evitar la fallida. Tot i la gravetat de la situació, Kroes va obligar els bancs a complir amb la norma d’ajudes estatals i va supervisar i autoritzar reestructuracions bancàries. No volia que els contribuents en paguessin els plats trencats.

ELIMINACIÓ DEL ‘ROAMING’

MULTES A MICROSOFT

DEFENSA DELS SERVEIS D’UBER

AJUDES ESTATALS ALS BANCS