RETWEETS

Quants megabytes val el teu perfil?

L’Ajuntament de Lleida presumia dilluns de ser el primer municipi català que ofereix connexió wifi gratuïta als viatgers en tota la seva flota d’autobusos urbans, operats per l’empresa Moventis. Parlem de 46 vehicles, però un 100% de connectivitat a bord -que a Espanya ja tenien Salamanca i Logronyo- és, sens dubte, una xifra rodona que ens agradaria veure en tots els transports públics.

A diferència d’altres serveis d’aquesta mena, en el dels autobusos lleidatans els viatgers només han d’identificar-se per fer la primera connexió del dia: la xarxa registra l’identificador del seu telèfon i els permet tornar-hi a accedir encara que canviïn d’autobús. Això es fa perquè cada usuari pot consumir cada dia un volum total de dades, que depèn de la quantitat d’informació que estigui disposat a proporcionar. Els anònims disposen de 10 megabytes al dia; els que faciliten la seva adreça de correu electrònic tenen 20 megabytes, i els que indiquen el seu perfil de Facebook 50 megabytes. Com que Moventis ja ofereix aquestes condicions en altres trajectes, podem saber quin valor donen els viatgers a les seves identitats digitals. Fonts de l’empresa m’expliquen que la modalitat més popular és la segona: la meitat dels viatgers trien proporcionar una adreça de correu per connectar-se. Els segueixen els que s’identifiquen amb el seu Facebook: són un 30% del total i els més valuosos, perquè els seus perfils inclouen dades com l’edat i el sexe que poden ser analitzades.

Moventia assegura que fins ara no ha fet servir la informació per enviar publicitat, però cada vegada és més habitual que una botiga o un restaurant només et deixin accedir al wifi -o, en alguns casos, carregar sense fils la bateria del telèfon- si t’identifiques amb algun dels teus perfils socials i passes a formar part de la seva base de dades per a futures accions de màrqueting. La identitat digital com a moneda de pagament per disposar de dades o d’electricitat.