ELS MERCATS
Empreses 25/11/2012

Punt i a part per al Banc de València

Blanca Palacián I Millán Vázquez
2 min

Les xifres parlen per si soles: el Banc de València (BV) ha tingut unes pèrdues brutes de 567 milions d'euros en els primers nou mesos de l'any, ha tancat el tercer trimestre amb una ràtio de morositat del 22,19%, i això es tradueix en una necessitat financera de 3.462 milions d'euros, segons els tests d'estrès realitzats per Oliver Wyman al setembre.

L'entitat també ha dut a terme una forta retallada de la seva estructura, que obligarà a tancar 67 oficines i a acomiadar 360 treballadors aquest any. La situació és crítica i l'entitat ha entrat en procés de subhasta.

La intervenció del BV posa punt i a part al que ha estat una trajectòria erràtica, llastrada pels errors en la gestió, i que va deixar un forat patrimonial de 585 milions d'euros al tancament del 2011. L'Estat, a través del FROB, va injectar en un inici 1.000 milions d'euros a l'entitat, als quals se'n van sumar 2.000 més en línies de crèdit.

Només els actius tòxics en el sector immobiliari que acumula el BV sumen 800 milions d'euros. Aquestes dades, unides a la intervenció, van enfonsar la cotització del banc i la inversió dels seus més de 47.000 accionistes. L'acció ha perdut gairebé un 73% del valor des de començament d'any i cotitza al voltant dels 20 cèntims, quan el seu preu màxim històric és de més de 10 euros. El preu de l'acció té, doncs, per davant un 98,3% del recorregut per aconseguir el seu màxim històric.

Bankia, CatalunyaCaixa i Nova Caixa Galicia (NCG) acompanyen el BV en la llista d'entitats bancàries nacionalitzades en números vermells, amb una necessitat financera que suma 45.000 milions. Tot i que la nova Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) tindrà una capacitat màxima de 90.000 milions d'euros, la previsió del Govern és que les entitats que encara no han requerit ajuda estatal transfereixin 15.000 milions més, que situarien la xifra final en uns 60.000 milions.

Avui CaixaBank, Bankinter i BBVA són les entitats més ben posicionades per aconseguir el BV. De moment encara estan valorant aquesta operació. Menys Bankinter, CaixaBank i BBVA ja han participat en les compres estratègiques de Banca Cívica i Unnim respectivament.

El 28 de novembre s'aprovarà el pla de reestructuració i recapitalització de la banca espanyola nacionalitzada, cosa que provocarà una forta volatilitat en la cotització de molts valors. Tot plegat, sumant-hi la prohibició de posicions a curt, que la CNMV ha allargat fins al febrer del 2013 i el gran recorregut que té per davant la cotització del BV, podria fer recuperar la confiança dels inversors amb perspectives alcistes per a aquesta entitat.

Blanca Palacín i Millán Vázquez són analistes de borsa.

stats