Producció de carbó per reduir el risc d'incendis

Ricard Grabulosa, enginyer forestal, i Annaïs Pascual, gestora cultural, són els principals emprenedors d'un projecte per produir carbó vegetal a partir d'estassades selectives de sotabosc en zones forestals amb risc d'incendi. El Carbó d'Ardenya i Gavarres es comercialitzarà principalment per a barbacoes i brases de restaurants. "A més d'oferir un carbó de qualitat fet a casa nostra, comporta un important benefici per a la prevenció d'incendis i generarà llocs de treball, 5 el primer any i 15 el segon", assegura Grabulosa. El Carbó d'Ardenya i Gavarres està fet bàsicament de bruc i arboç barrejat amb branques de suro i alzina obtingudes en podes baixes, que es fan durant les mateixes estassades i permeten que l'arbrat es desenvolupi millor.

"D'altra banda, recuperem un patrimoni cultural, el carboneig, un ofici molt arrelat als nostres boscos i amb molta tradició". La viabilitat del projecte es basa en la creació d'una carbonera metàl·lica mòbil - el menjatroncs - que permet fer la cuita de carbó al bosc, molt a prop d'on tenen lloc els treballs forestals.

Durant el 2013 l'equip tècnic ha estat treballant en diversos prototips de carboneres, en el pla d'empresa i en els pressupostos per fer possible l'activitat. Calculen que cal una inversió inicial d'entre 40.000 i 60.000 euros. A més, el projecte compta amb la col·laboració de la Cooperativa d'Inserció laboral Iària, una associació sense ànim de lucre que dóna suport a persones desocupades.