VICENÇ MOLINÉ

Presidenta Després de la tragèdia

Presidenta  Després de  la tragèdia / ANTHONY GARNER Zoom

La presidenta del grup Quirón va començar a assumir les regnes del principal grup hospitalari privat espanyol després del segrest i la mort del seu marit, Publio Cordón

Pilar Muro no comptava a ser mai presidenta de Quirón, el principal grup hospitalari privat d'Espanya, que recentment ha comprat la clínica Teknon i USP. L'any 1995 n'ocupava la vicepresidència mentre el seu marit, Publio Cordón, presidia l'empresa que havia creat l'any 1954 a Saragossa, on havia arribat de la seva Sòria natal sense res més que la roba que cabia en una maleta. Després d'estudiar dret i medicina i fundar la seva primera clínica amb l'ajuda del doctor Santiago Lorén, Cordón va conèixer a les festes del Pilar de l'any 1961 la que seria la seva dona, Pilar Muro, la quarta de cinc fills d'una família de classe mitjana de la capital de l'Aragó.

Llicenciada en belles arts, de seguida es va posar a ajudar el seu marit a fer créixer un grup hospitalari amb un nom inspirat en el centaure Quiron, segons la mitologia grega l'únic de la seva espècie que ajudava els humans.

El negoci, que va començar en paral·lel al de l'asseguradora sanitària Previasa, va prosperar fins que l'any 1995 Cordón va ser segrestat per un comando del grup terrorista Grapo. El segrest va suposar un daltabaix per a Quirón i especialment per a Previasa, que en aquells moments estava sota vigilància de l'Estat pels riscos que estava assumint. Tot i que sembla que la família va pagar el rescat, l'empresari no va ser alliberat, ja que com es va saber finalment l'any 2012 va morir quinze dies després del seu segrest, quan intentava fugir de la casa on el tenien retingut, a Lió.

Pilar Muro va seguir confiant en l'alliberament del seu marit i no va ser fins que es va fer evident que no tornaria que va agafar les regnes de l'empresa. El primer que va fer va ser tancar la venda de Previasa a DKV per 16.000 milions de pessetes, i va limitar així el negoci familiar al grup hospitalari, malgrat que l'asseguradora era l'empresa preferida del seu marit. "El meu marit donava l'abast amb tot però jo no me'n veia capaç", va assegurar a El Periódico de Aragón .

Dirigir per intuïció

En una entrevista publicada per la revista Ecofin , Muro recorda que després del segrest va anar agafant-ne les regnes de manera gairebé inconscient, prenent les decisions necessàries mentre seguia pendent del segrest. "Pensava què faria el Publio", assegura, i afegeix: "Vas adaptant-te a les circumstàncies i sense adonar-te'n vas agafant el control de manera progressiva".

Abans del segrest del seu marit, Muro va haver de fer front a l'accident de trànsit que va acabar amb la vida del seu primer fill el 1992. Tradicional i familiar, va assumir com a propi el llegat de crear la Fundació Quirón, un organisme ideat pel seu fill. Muro compta amb les seves filles i diversos néts, que, segons les seves paraules, "s'han portat d'una manera meravellosa en unes circumstàncies molt difícils".

De fet, Muro considera les seves filles un dels principals suports a l'hora de tirar endavant el grup Quirón, en què una d'elles, Maria Cordón, exerceix de consellera delegada. Entre les seves aficions destaca l'hípica, que l'any 1986 la va portar a fundar l'Hípica Zaragoza, i figura en associacions de dones empresàries com l'Asociación Aragonesa de Mujeres Empresarias.