‘FINTECH’
Empreses 16/11/2014

Preguntar-li el saldo al canell (i obtenir resposta)

La Caixa premia i estudia integrar una aplicació per a ‘smartwatch’ que permet controlar els comptes mitjançant ordres de veu

-d.s.u.
2 min

EL PAGAMENT MITJANÇANT dispositius wearables ja és una realitat. Però viurà la seva explosió a partir de l’any que ve, amb l’arribada del nou rellotge intel·ligent d’Apple, l’Apple Watch, que inclou tecnologia contactless. Com sempre que Apple fa alguna cosa, s’espera que aquest llançament sigui el que popularitzi definitivament el pagament via wearables. I la principal entitat financera de Catalunya i d’Espanya en nombre de clients vol pujar al carro. Per això, La Caixa va premiar aquesta setmana diverses aplicacions de banca online a través de rellotges intel·ligents. La guanyadora de la Finapps Party que va organitzar l’entitat va ser una aplicació impulsada per Toni Cañas i Jordi Montornés, dos programadors de 35 anys que, en les 24 hores de hackató que va organitzar La Caixa, van ser capaços de desenvolupar una aplicació funcional capaç de fer transferències i consultar l’estat dels comptes amb un rellotge intel·ligent i a través de la veu. També es va premiar una aplicació que barreja finances i salut, destinada a persones grans, una de realitat augmentada, i una per fer pagaments entre persones amb una encaixada de mans.

El premi per als dos informàtics és de 4.000 euros, i La Caixa es reserva l’opció de desenvolupar la seva idea. Si ho fes, s’afegiria als serveis que ja ofereix als wearables, com una aplicació per seguir l’evolució de la borsa a través d’un rellotge intel·ligent, una aplicació per a Google Glass, les ulleres intel·ligents de Google, amb un localitzador d’oficines i un convertidor de divises, a més d’unes polseres amb tecnologia contactless -però sense pantalla- per pagar amb el canell. La nova idea va un pas més enllà i permet gestionar les finances pròpies mitjançant ordres de veu.

Però el camí dels wearables cap a les finances també té obstacles. Segons el director de mòbils i xarxes digitals de La Caixa, David Urbano, els principals són que la majoria de dispositius encara són prototips; que tenen problemes de durada de la bateria -en alguns casos, com les Google Glass duren “cinc o deu minuts”-, i que encara depenen d’un telèfon mòbil per funcionar. La bona notícia, però, és que “els fabricants estan treballant per resoldre aquests problemes”, diu Urbano.

Però els wearables són segurs per anar-hi deixant tota la nostra informació financera? Segons Urbano, ho són tant com un telèfon mòbil. “No guardem cap informació dins del dispositiu”, afirma. Cañas, un dels desenvolupadors de l’aplicació guanyadora de la hackató organitzada per La Caixa hi està d’acord: “El nostre sistema té tres possibilitats de filtre de seguretat: per reconeixement de veu, mitjançant un patró de desbloqueig, o amb un pin [número secret]”.

¿Parlarem en un futur amb el nostre canell, per demanar-li quin és el saldo del nostre compte? S’haurà de veure, però, tenint en compte com de ràpid avança la tecnologia wearable, no caldrà esperar gaire per esbrinar-ho. La imminent arribada de l’Apple Watch serà una empenta important.

stats