ENERGIA
Empreses 29/05/2016

Poc més de 70 M€ per rescatar uns molins de vent

L’oferta d’Audax per Fersa supera de molt el preu de les accions pel deute assumit i permetrà un canvi d’estratègia a la comercialitzadora

Xavier Grau
3 min
Poc més de 70 M€ per rescatar uns molins de vent

Que Fersa buscava una sortida no era un secret. La companyia catalana cotitzada d’energies renovables va tenir diversos pretendents. Però la solució no era gaire lluny. Audax Energia, la comercialitzadora energètica que té la seu a Badalona, ha llançat una oferta pública d’adquisició sobre Fersa. El preu és de 0,5 euros per acció, cosa que significa valorar Fersa en 70 milions d’euros. L’opa té un condicionant: que l’accepti almenys el 50,01% del capital de Fersa, perquè Audax en vol el control.

Però no es tracta d’una opa hostil, és pactada, fins al punt que de moment el 45,17% del capital de Fersa ja ha subscrit el compromís d’acceptar l’oferta: ho han fet els actuals accionistes de control de Fersa, que estan representats en el seu consell d’administració. El més important de tots és Enhol SL, la companyia navarresa de renovables. Guillermo de Mora, d’Enhol, és l’actual president de Fersa i va substituir en el càrrec l’exconseller d’Economia de la Generalitat Francesc Homs.

Però el preu que pagarà Audax -encara que es quedés el 100% de Fersa- no es queda en 70 milions, perquè assumirà el deute de la companyia de renovables, d’uns 140 milions. Per tant, el valor de l’operació supera els 200 milions d’euros, com expliquen fonts d’Audax Energia.

¿Com ho pagarà Audax, una companyia que comercialitza energia a Espanya, Portugal, Itàlia i Alemanya, i que el 2015 va facturar 497 milions d’euros? La resposta que dóna la companyia és que una gran part es farà amb recursos propis, i la resta amb finançament de les dues principals entitats bancàries catalanes: CaixaBank i Sabadell.

L’altra pregunta és per què una empresa comercialitzadora, que està en plena expansió a Espanya i a l’estranger, té interès a comprar una empresa centrada en la generació elèctrica que té un deute important i que l’any passat va tancar amb unes pèrdues de més de 53 milions d’euros.

La resposta és en la complementarietat i les sinergies de negoci. Ara Audax només comercialitza energia. La compra al mercat i la revèn, cosa que dóna poc marge d’actuació per poder fer polítiques comercials agressives. De fet, tal com comenten fonts de l’empresa, el 95% dels contractes van indexats al preu del mercat elèctric. Però Audax, amb Fersa, podrà generar-se el 15% de l’energia que ven ara. Les possibilitats de fer ofertes més agressives, almenys a una part dels seus clients, sense dependre tant del mercat elèctric, augmenten.

El problema d'una comercialitzadora sense generació pròpia és que, quan el preu del mercat -el que marca l’anomenat pool -és molt alt, les generadores guanyen molt, però les comercialitzadores veuen que els seus marges es fan estrets. I al contrari, si el preu és baix, qui ho passa malament són les generadores, però les comercialitzadores augmenten els guanys. Per tant, integrar els dos negocis -com fan, de fet, les grans elèctriques de l’Estat- permet equilibrar millor el negoci.

A més, la complementarietat augmenta si és té en compte que Audax té previst entrar aquest any a Polònia, on Fersa té un parc eòlic de 34 megawatts. I també té un 30% dels drets d’un projecte a Panamà, que es volia vendre, cosa que no ha fet, i del qual Audax vol treure suc, perquè pensa en l’expansió a l’Amèrica Llatina. De moment, ja ha posat un peu a la República Dominicana amb llicències d’operador i un acord amb un productor local per desenvolupar plantes de biogàs.

Si l’opa surt bé vindrà la segona part. Els plans passen per una fusió per absorció i la companyia que en sortirà continuarà cotitzant a borsa. Una manera d’escurçar passos, perquè Audax ja pensava fer en un futur el salt als parquets.

stats