MOBILIARI
-ELENA FREIXA

Pissarres que van de Taradell al món en l’era de l’iPad

Rocada exporta per primer cop a la Xina el seu producte, fabricat a Taradell des de fa gairebé 40 anys, i es prepara per aterrar a l’Índia

Mostren sumes i restes, plans de negoci, la llista de què falta a la nevera o el menú del dia d’un restaurant. Les pissarres resisteixen en plena era d’ordinadors i tauletes amb un públic fidel i divers. Que li preguntin a Rocada, una empresa familiar amb seu a Taradell i una llarga tradició de gairebé 40 anys al sector que ha capejat la crisi, mantenint la facturació -de sis milions d’euros l’any passat- gràcies a l’exportació. Ara està a punt de fer un pas important a l’Àsia, començant a vendre a la Xina, que és a l’hora un competidor low cost a Europa. També ha tancat un acord a Seül i els pròxims objectius són Taiwan i l’Índia, segons explica a l’ARA el seu director general, Marc Roca. Rocada, però, no és nova en l’experiència d’exportar, que ja va començar als anys 80 el fundador i pare de l’actual director. El 70% de les seves pissarres es venen a l’exterior i el principal mercat és Alemanya. “Això és un senyal que el nostre producte competeix en qualitat i no en cost al mercat”, afegeix Roca.

Rocada acaba de llançar al mercat un nou producte: unes pissarres sense marc que permeten més flexibilitat a l’hora de fabricar-les i fer-ne de totes les mides per adaptar-les a qualsevol espai, segons explica l’empresari. El nou producte ja s’ha patentat, una manera de protegir-se de la competència que arriba sobretot de l’Àsia. “Sabem que a la Xina segurament ens acabaran copiant, però a Europa no podran perquè hem protegit el nostre producte i els estarem esperant”, diu. Més enllà d’Alemanya, les pissarres Rocada arriben a molts altres racons del món: des del Pròxim Orient fins als Estats Units.

El mèrit de Rocada és, a més, el fet de mantenir el 100% de la fabricació de les seves pissarres a Taradell, on l’empresa ocupa les instal·lacions d’una antiga indústria tèxtil. Hi treballen els 42 empleats de la companyia, que fan pissarres i també mobiliari d’oficina, la línia amb què l’empresa va començar la seva diversificació fa deu anys. Només una part de les cadires d’oficina, segons explica el director, es fa parcialment a la Xina, d’on procedeixen les peces que s’acaben de muntar a Catalunya. La plantilla s’ha mantingut i no s’han fet acomiadaments tot i els anys difícils, en què els beneficis “han caigut molt”, explica l’empresari. Ara ja estan en plena remuntada: “Esperem créixer un 7% aquest any amb els nous projectes a l’exterior”.

La innovació també ha servit per no acabar engolida per la competència de baix cost. Al departament d’enginyeria de Rocada hi treballen set persones que s’encarreguen de desenvolupar nous productes. De vegades, no es tracta de grans descobriments sinó de millores de qualitat. Rocada, per exemple, segueix fent pissarres de guix: “Encara en tenim demanda, sobretot a les llars, i només requereixen una mà de pintura negra sobre la superfície d’una pissarra blanca”, diu Roca.