XAVIER ALEGRET

Petits gestos per aconseguir grans estalvis

Cada família espanyola es pot estalviar de mitjana 316 euros a l’any de despesa energètica augmentant la seva eficiència

Dimecres passat, 5 de març, era el Dia de l’Eficiència Energètica. Però ser més eficient i gastar menys energia es pot practicar cada dia de l’any, amb petits gestos que comporten grans estalvis per a les nostres butxaques. Segons l’índex d’eficiència energètica a la llar de Gas Natural Fenosa, cada família espanyola s’estalviaria 316 euros cada any de mitjana sent més eficient.

L’estalvi potencial de les famílies catalanes suma 658 milions d’euros, un 22,2% de la factura energètica. Perquè se’n facin una idea, equivalen a 1,16 milions de cistells de mercat mensuals, a l’energia de 16,2 milions d’ordinadors encesos durant un any i a l’energia necessària per escalfar aigua per a 3 milions de llars o per encendre l’enllumentat públic de la ciutat de Barcelona durant 60 anys.

La dada més preocupant de l’índex d’eficiència energètica és que el 2013, per primera vegada des del 2004, va baixar l’eficiència de les llars catalanes. Tot i que l’estudi és quantitatiu i no valora les causes, els indicis apunten a un descens de la preocupació pel medi ambient, “potser substituïda per altres preocupacions més vinculades a la crisi”, així com a la caiguda del manteniment i ús d’electrodomèstics eficients a causa del descens de poder adquisitiu, segons va explicar Ramón Silva, responsable d’innovació i desenvolupament de serveis energètics de Gas Natural Fenosa.

Bons hàbits

L’estudi analitza els hàbits més implantats entre els espanyols i els catalans per estalviar energia. Hi ha accions que potser ja fem habitualment perquè són de certa lògica o perquè ja ens les deien els pares i avis, però convé no oblidar-les: revisar l’estat dels llums i dels aparells elèctrics abans d’anar a dormir, no posar menjar calent al frigorífic, apagar o abaixar la calefacció a la nit o quan no hi ha ningú a casa i omplir la rentadora o el rentavaixelles, o, en cas contrari, utilitzar el programa de càrrega mitjana.

Què s’ha d’evitar?

Alguns dels aspectes negatius que creixen tenen a veure amb el poder adquisitiu i són més difícils de calibrar -com l’ús d’electrodomèstics més vells o simplement més barats i, per tant, menys eficients-, però d’altres no. Creix el nombre de llars que posen l’aire condicionat a menys de 24 graus, quan gasta més a l’estiu. També hem d’evitar connectar alhora els electrodomèstics de més consum.

Què més es pot fer?

Hi ha accions que semblen insignificants però que ens poden fer estalviar molt. Per exemple, apagar totalment tots els electrodomèstics que es queden en stand by a la nit o quan marxem ens pot fer estalviar 6 euros al mes. Si no tenen interruptor, és tan senzill com posar-hi un lladre amb interruptor i apagar-lo. Encara podem estalviar més -uns 7,5 euros al mes- abaixant la potència elèctrica contractada de la llum, si en tenim més de la que necessitem. Cal ser prudent, però, perquè si l’abaixem massa saltaran els ploms i ens passarem el dia havent-los de connectar.