ELS MERCATS
Empreses 31/03/2013

Perdre-ho tot a Bankia

Blanca Palacián I Millán Vázquez
2 min

Els focus d'incertesa que han sorgit a Europa sobre els dipòsits, després de les mesures preses a Xipre, han acabat passant factura als bancs espanyols. Grans entitats com el BBVA o el Santander se n'han ressentit amb caigudes del voltant del 3%. Per la seva banda, Bankia va arribar a tancar aquest dilluns amb una caiguda del 41%, movent-se amb una alta volatilitat i fent tremolar els seus inversors.

La nacionalització de Bankia va deixar com a principals damnificats els seus inversors, que han vist com les seves accions s'han desplomat en el mercat borsari des dels 3,90 euros per acció -preu màxim històric, que va arribar l'agost del 2011- fins als 0,1 cèntims amb què va tancar al començament d'aquesta setmana. Això deixa la cotització de Bankia a un 96% d'assolir el seu preu màxim històric. Així, els títols de Bankia van patir aquest dilluns una patacada a la borsa, fins a arribar a un mínim històric de 0,1 euros en la seva primera jornada de cotització després de confirmar el més temut, que el fons de rescat bancari espanyol reduirà el valor nominal de les seves accions a 0,0136 euros. Per si no fos prou, l'agència Standard & Poors va rebaixar la nota de Bankia i la de la seva matriu, BFA, i va situar el seu deute en perspectiva negativa. Amb aquestes notícies, Bankia assumeix una caiguda del 62,4% des de començament d'any.

Amb això, els accionistes perdran pràcticament tot el que han invertit en l'entitat. Els títols de Bankia són ara dels més baixos de la borsa espanyola. Les pèrdues patides pels accionistes de Bankia són per ara enormes, però quan s'abaixi el preu de l'acció a un cèntim, aquests hauran perdut pràcticament tota la seva inversió. Encara que no hi ha una data concreta perquè això passi, el procés de recapitalització de l'entitat hauria de culminar al maig.

Malgrat que ara es rebaixi el valor nominal de les accions a un cèntim, tot seguit es reagruparan de 100 en 100 perquè cada títol valgui un euro. Aquest tipus d'operació s'anomena contrasplit i el seu principal objectiu és facilitar l'intercanvi de l'acció en el mercat, ja que si una acció val 0,01 euros, és molt difícil que el seu preu fluctuï a la baixa; de manera que quan hi ha una venda massiva, i el preu no cau, el mercat es bloqueja.

Els accionistes han de tenir present que un contrasplit no dóna valor, sinó la possibilitat que els títols es puguin seguir negociant en borsa.

Arribats a aquest punt, és difícil pensar en una remuntada en la cotització de l'acció de Bankia. A curt termini, podrien produir-se lleugeres recuperacions, a causa de l'especulació, però no hi ha motius per pensar en una recuperació a mitjà o a llarg termini.

Analistes de Borsa

stats