‘START-UPS’
Empreses 19/04/2015

Peixos virtuals per consumir menys aigua

El dispositiu Öasys, finançat per Agbar, converteix en un joc interactiu fer les tasques domèstiques i ajuda a controlar la despesa de la llar

- Jordi Velert
3 min
Peixos virtuals  per consumir menys aigua

UNA PEIXERA VIRTUAL per reformular la nostra relació amb l’aigua. Això és Öasys, un projecte creat per quatre joves emprenedors de Barcelona i finançat per Agbar. El dispositiu és una pantalla destinada a estar penjada al menjador, on cada peix representa un membre de la llar. Les funcionalitats són il·limitades: alertar del consum d’aigua, saber quan has de regar les plantes, assignar tasques domèstiques, triar una llista de reproducció perquè soni pels altaveus, etc. 50 famílies ja estan testant Öasys i a la web a partir del maig se’n podrà encarregar una de les primeres unitats, a la venda al setembre.

“S’està fent servir molt per assignar qui ha de passejar el gos o qui treu les escombraries”, explica Blai Carandell, un dels cofundadors. Es tracta de convertir les tasques en un joc. “De sobte veus que un dels peixos de la pantalla té una corona o unes ulleres de sol posades i ens hem trobat que els nens estan demanant fer les tasques”, indica. I si el pare s’ha d’aprimar, ¿per què no ens posem el repte de córrer tots 10 quilòmetres a la setmana a canvi de punts? Així és com Öasys, que va sorgir per canviar la relació del client amb l’empresa subministradora d’aigua, s’ha convertit en un hub de domòtica per harmonitzar la llar, en paraules de Carandell.

Öasys no és només la pantalla, que tindrà un cost d’uns 300 euros. També són els perifèrics, com ara un sotagot que podrà alertar de quan acaba una reunió. Altres perifèrics ja estan en el mercat i només cal connectar-los al servei, com un rellotge per a persones grans que els alerta de quan estan deshidratades.

“Només t’assabentes de quina és la teva companyia de l’aigua quan pagues la factura o tens una fuita”, sosté Carandell. Si una casa “s’està comportant” en el consum responsable d’aigua, una llum blava farà pampallugues a la pantalla d’Öasys. ¿I si hi ha convidats? El dispositiu els detectarà tan bon punt es connectin a la xarxa wifi de la llar i se’ls podrà fer partícips del joc. Blai Carandell insisteix que avui dia fem servir els mòbils i les tauletes per connectar-nos amb l’exterior de la casa, però allò que comparteix la família, com ara l’aigua, té més sentit que estigui en una interfície “a la vista de tothom”.

Silicon Valley és l’origen de tot plegat. Al juliol hi van anar Blai Carandell; Catalina Balseiro, directora de projectes d’innovació d’Agbar; Marc Mateu, investigador de la UPC, i Carolina Uribe, treballadora de Ruta E, l’equivalent a Medellín (Colòmbia) del Barcelona Activa. Tots quatre, en llenguatge dels emprenedors, eren dreamers, gent sense cap projecte concret en ment. En el marc del programa Imagine, de Xavier Verdaguer, buscaven solucions al repte d’Agbar, que va aportar 300.000 euros per desenvolupar Öasys.

Del viatge a Silicon Valley a Carandell el va sobtar comprovar que els seus hobbies podien ser virtuts. “Aquí no poso al currículum que tinc un grup de música, i allà això es valora perquè vol dir que ets creatiu i que tens posada en escena”, raona. El seu grup d’indie-folk Born 54 ven música a Inditex i Henkel per a vídeos corporatius. Öasys està immers en una ronda de finançament de 800.000 euros, que serviran per desenvolupar el producte, fabricar-lo en sèrie -ara el fan a mà- i aconseguir-ne versionsde baix cost. Carandell apunta alt: “El nostre objectiu és que Öasys estigui a cada casa”.

stats