-A. R.

Pablo Mancía i Josep Navajo:“Al Regne Unit ja no existeix el tràmit del notari!”

Fundadors de Delvy Assessors, bufet d’advocats especialitzat en ‘start-ups’

Pablo Mancía i Josep Navajo:“Al Regne Unit ja no existeix el tràmit del notari!” Zoom

¿Crear una empresa continua sent un repte burocràtic al nostre país? El tràmit inicial és fàcil, té poc valor afegit. En cinc dies pots tenir creada una SL si no t’allunyes dels estatuts tipus. El Registre Mercantil reconeix el teu nom en 48 hores i aquell mateix dia pots anar al banc i aportar els 3.000 euros de capital mínim per crear una SL. Amb la carta del banc, ja pots anar a la notaria. Ara bé, segons a quina oficina bancària vagis trigaran a donar-te el certificat. No tots els bancs estan al corrent d’aquest tràmit. Els tràmits es compliquen quan surts dels estatuts tipus, per exemple, quan un dels socis de la SL és una altra SL o si el capital inicial és superior a un milió d’euros... Però, vaja, els problemes de veritat vénen després, un cop constituïda l’empresa i has de complir amb les teves obligacions econòmiques, com pagar les quotes de la Seguretat Social cada mes.

¿Amb la llei d’emprenedors no hi ha millores? El govern anuncia quotes mensuals de 50 euros per a emprenedors, però això només és cert per als autònoms, els freelance. Si vols fer mínimament bé les coses i muntar una SL per limitar la teva responsabilitat individual sobre el negoci, llavors la quota mensual ja és de 314 euros! I si en comptes del règim d’administrador únic optes pel solidari (dos administradors), hauràs de pagar dues quotes mensuals, es a dir, 628 euros al mes en Seguretat Social. Això molts emprenedors no ho saben!

El programa estatal dels punts d’atenció a l’emprenedor (PAE) permet crear empreses de manera telemàtica bastant ràpidament. És un avenç... Els PAE funcionen bé, però si realment tinguéssim un sistema que permetés crear una empresa per internet i des d’allà anar directament al notari, o fins i tot, que desaparegués el notari... Al Regne Unit, ja no existeix aquest tràmit! També estaria bé que s’introduís el pagament de quotes a la Seguretat Social progressiu, que vagi en funció dels ingressos.

Si crear una empresa ja no és un problema, ¿quins reptes queden pendents? Al marge de les quotes de Seguretat Social, que haurien de ser progressives, els costos d’aplicar la llei de protecció de dades en projectes complexos o registrar una marca. Una particularitat de les start-ups d’internet és que moltes són globals, venen a nivell internacional i els marcs jurídics són més complexos. I arriben més problemes quan l’emprenedor vol contractar una persona i s’assabenta del que haurà de pagar de la seva butxaca perquè aquesta cobri 1.000 euros nets. Al final, moltes start-ups opten per ser tots autònoms! Això limita molt la creació d’empreses. Per generar feines has de crear empreses, societats limitades. Un inversor seriós no invertirà en un autònom.