ARA

OriolSegarra: "Tenim tendència a buscar culpables indefinits"

Quina va ser la seva primera feina?

Controller comercial als laboratoris Menarini.

A què es dedica actualment?

Dirigeixo el Grup Uriach, una empresa familiar amb 175 anys d'història!

Quants metres quadrats té el seu despatx?

Diria que el meu despatx és la suma d'una part virtual (e-mail, Skype, WhatsApp…) i una part física, la sala de reunions. Físicament és petit però virtualment enorme!

Quantes hores passa a l'oficina cada dia?

Molts dies pràcticament cap, de mitjana potser un parell d'hores, sobretot al matí, m'agrada aixecar-me molt d'hora i tenir una estona al matí per treballar sol, pensar i preparar el dia abans que comenci la bogeria que arranca cap a dos quarts de nou i de la qual ja no surts fins al vespre.

Quanta estona parla per telèfon cada dia?

Prefereixo el contacte cara a cara que el telèfon i l'e-mail. Òbviament, hi ha moltes vegades que no és possible… potser unes dues hores de mitjana.

iPhone, Android o BlackBerry?

iPhone per al telèfon, Android per a la tauleta.

¿Serveixen d'alguna cosa els dinars de negocis?

No en faig gaires, en general crec que s'hi perd molt temps.

Què va estudiar? I de què li ha servit?

Vaig estudiar la carrera i l'MBA a Esade, i després un PDD a l'Iese, entre d'altres. Per mi les dues coses van ser extraordinàriament útils, i no tant pels continguts (que lògicament s'agraeixen i passen a formar part del teu bagatge i coneixement) com sobretot per l'entorn, la inquietud intel·lectual que suposen, la gent que hi vaig conèixer, l'esforç que van suposar…

A part del seu habitatge i dels estudis, quina és la despesa més important que ha fet mai?

Els cotxes. Són una despesa enorme i molt molesta (el mateix cotxe, l'assegurança, el manteniment, la gasolina… és un no parar!).

Per quin motiu canviaria de feina?

Sempre he canviat quan havia deixat d'aprendre, créixer i gaudir del que feia.

Ha estat mai a l'atur?

Fa molts anys vaig pactar la sortida d'una empresa i vaig estar uns mesos a l'atur buscant una nova feina, crec que van ser tres mesos.

Proposi una mesura per reduir l'atur.

Crec que el més realista és mirar als països que aconsegueixen de manera sostinguda una taxa d'atur baixa: normalment la fórmula és un mercat laboral molt flexible en tots els sentits i un creixement econòmic basat en una economia real.

Digui el nom d'un polític que ho faci o ho hagi fet bé.

Prefereixo no opinar, estic molt decebut amb la política, i no per les persones sinó pel sistema: els partits polítics monolítics, poc transparents, que fomenten la mediocritat i monopolitzen l'espai públic volent influenciar-ho tot, lentitud i poca independència de la justícia, etc.

Qui són els mercats?

Ningú. Tenim una tendència a buscar culpables indefinits i amb tocs conspiradors per no fer front a la realitat, que és, a la vegada, més complexa i simple: si cadascú fes bé el que fa, amb esforç, honestedat i voluntat de contribució a la globalitat, les coses anirien molt millor!

Quina habilitat és imprescindible per fer negocis?

La intel·ligència emocional o capacitat de tractar les persones i establir-hi relacions efectives.

¿Creu que una Catalunya independent aniria millor?

Responc amb una pregunta: ¿algú sap què volem fer en el cas hipotètic que Catalunya fos independent? Si algú em sap explicar quin país construiríem, amb quines diferències i millores en l'aspecte polític, econòmic i social… llavors podria opinar.

Més continguts de l'emprenem