URBANISME
Empreses 01/11/2015

Orinar a lloc té premi (per als gossos)

L’E-Can, el pipicà intel·ligent que reconeix el civisme dels gossos amb una galeta, busca fer-se un lloc en el mobiliari urbà de les ‘smart cities’

-marc Amat
2 min
Orinar a lloc  té premi  (per als gossos)

Semàfors sonors, carregadors de telèfons mòbils al carrer, xarxa wifi arreu, sensors als contenidors per avisar els serveis de neteja quan cal buidar-los, sistemes de bicicleta pública compartida… Fa temps que el concepte de smart city ha arrelat amb força a casa nostra. De fet, segons un estudi realitzat per la revista tecnològica Fast Company, Barcelona se situava l’any 2013 en el quart lloc de les ciutats intel·ligents de tot Europa. En aquest context, cada vegada són més els emprenedors i les petites empreses que decideixen tirar endavant projectes en l’àmbit de les ciutats del futur.

Aquest és el cas d’Ivan Gálvez, un emprenedor d’Olesa de Montserrat (Baix Llobregat) que ha creat el primer pipicà intel·ligent del món, l’E-Can. Es tracta d’un aparell amb un aspecte molt similar al d’un parquímetre d’on, cada vegada que el gos hi fa les seves necessitats, surt una galeta per premiar-lo. “Vaig pensar que per acabar amb l’incivisme calia un sistema que s’integrés visualment a l’entorn, que no desprengués males olors i que fos respectuós amb el medi ambient”, explica Gálvez. De fet, l’E-Can té un sistema que aprofita les miccions que hi deixen els gossos per fer-ne compost per a la jardineria. A més a més, no contamina i les plaques solars que incorpora permeten que es valgui per ell sol.

“Al principi semblava una idea estrafolària -confessa Gálvez, que treballa a la brigada municipal-. Vaig adonar-me que els ajuntaments havien de canviar els fanals molt sovint perquè les sals minerals de l’orina de gos feien que s’oxidessin”. És per això que l’any 2008, quan va tenir la idea, va decidir llançar-s’hi de ple. Va fundar l’empresa Eco-Can, va incorporar dos socis al projecte i, al cap de quatre anys, els va arribar “una gran oportunitat”: l’Ajuntament de Molins de Rei va decidir instal·lar el primer E-Can en una prova pilot, que ha durat dos anys.

“A la presentació oficial de l’E-Can hi van assistir mitjans de comunicació d’arreu d’Espanya”, recorda Gálvez. Però, contra tot pronòstic, va ser un èxit amarg: “De seguida ens van començar a arribar sol·licituds d’informació d’altres administracions públiques de l’Estat que vam haver de rebutjar perquè no teníem la capacitat productiva per assumir els encàrrecs”. “Tot just acabava de començar la fase pilot -recorda Gálvez-. Vam malgastar una oportunitat d’or”.

Tot i així, la prova pilot ha tingut molt bons resultats i l’Ajuntament de Molins de Rei ja ha anunciat que ho implantarà de manera definitiva durant els primers mesos del 2016. Segons el regidor d’Espai Públic i Manteniment, Miquel Zaragoza, “la fidelitat dels usuaris amb l’E-Can ha aconseguit millorar substancialment la neteja a la zona”.

Ara, Gálvez augura un futur il·lusionant per al projecte. De fet, arran de l’auge dels espais pet-friendly, l’empresa Eco-Can ja està mantenint converses amb diversos centres comercials, a més d’altres ajuntaments.

Amb un cost de fabricació d’uns 3.300 euros, Eco-Can centra ara els seus esforços en el mercat espanyol i no descarta iniciar una ronda de finançament en un futur si el projecte agafa volada i arrela (al segon intent) a l’Estat.

stats