CHRISTIAN DE ANGELIS

Optimisme exportador tot i l'aparent estancament

Les vendes catalanes a l'exterior creixen a un nivell inferior al conjunt espanyol fins al juliol, però presenten perspectives positives

Optimisme exportador tot i l'aparent estancament / FRANCESC MELCION Zoom

Un pas enrere respecte al conjunt d'Espanya. Aquesta és la situació enguany de les exportacions industrials catalanes, que van créixer només un 0,5% interanual en els set primers mesos de l'any, en comparació a la pujada del 7% en el conjunt de l'Estat. Tot i això, Catalunya manté un pes molt significatiu en el conjunt de les vendes espanyoles a l'exterior. Els 34.533 milions d'euros de béns venuts a l'estranger per Catalunya del gener al juliol representen el 24,9% del total de les vendes industrials espanyoles.

Concentració

Catalunya perd pistonada en comparació a les altres comunitats exportadores. Amb vendes a l'estranger per 18.739 milions d'euros, la Comunitat de Madrid va pujar un 22,9% en les exportacions en els set primers mesos d'enguany. Andalusia va arribar als 16.038 milions, amb una pujada del 8%.

"Les dades d'exportacions tenen un fort component erràtic: unes 25 empreses concentren a Catalunya el 50% de les exportacions", adverteix Joan Ramon Rovira, cap del gabinet d'estudis econòmics de la Cambra de Comerç de Barcelona. Per això, explica: "No es poden fer lectures gaire elaborades, en tant que la incidència d'un sector o una empresa en concret pot ser molt important".

Les manufactures de consum, l'alimentació i la indústria química són els sectors que lideren les pujades des que va començar l'any, amb augments del 8,1% al 4,6%.

"En conjunt és un creixement que no és fabulós, però les exportacions es recuperen respecte al primer trimestre: les nostres previsions és que les exportacions de béns i serveis creixeran el 2013 un 4,3%", explica Rovira.

La Cambra de Comerç de Barcelona és més optimista de cara a l'any que ve, i pronostica, a partir de les enquestes de conjuntura a les empreses, una pujada del 5,6%. Mantenint la tendència de millora de la productivitat, Catalunya podria recuperar així un lideratge afeblit en les exportacions del conjunt d'Espanya.

Senyals positius

Diversos senyals expliquen l'optimisme respecte a l'evolució de les exportacions durant la segona meitat de l'any. Per exemple, segons apunta Rovira, dins de les exportacions de serveis (amb un volum similar al de les exportacions de béns), guanyen protagonisme els serveis no turístics.

"És una dada important -recalca Rovira-, que inclou per exemple quan una empresa d'aquí dissenya l'arquitectura d'una refineria de petroli a Turquia o quan una empresa informàtica fa una gestió per a una multinacional o una administració estrangera".

D'altra banda, les exportacions catalanes guanyen pes en mercats menys tradicionals, fora de la zona euro, on, de fet, baixen més d'un 2% fins al juliol. La penetració a mercats com l'Amèrica Llatina, l'Àsia i l'Àfrica permeten que la concentració a Europa baixi al 71,8% del total. "Hi ha una gran conscienciació sobre la importància de diversificar mercats: això no s'aconsegueix d'un dia per l'altre i les dades no parlen d'una qüestió anecdòtica, sinó que és efecte d'una perseverança que es nota des de fa bastants anys".