BLANCA PALACIÁN I MILLÁN VÁZQUEZ

Ono diu “no” a Vodafone

Aquesta setmana, el grup de cable Ono va desfer els dubtes sobre una de les decisions que marcarien el seu futur: acceptar l’oferta presentada per Vodafone per comprar el 100% del seu capital, o bé seguir els seus plans inicials de sortir a borsa. Els propietaris del grup van apostar finalment per sortir al parquet, tot i que no descarten la possibilitat de valorar una nova proposta, cosa que significa que l’oferta de Vodafone no ha estat prou atractiva. Aquesta companyia valorava la de cable al voltant dels 6.900 milions d’euros, en què s’inclou deute, i totalment en efectiu. La venda d’Ono a aquest preu hauria donat als accionistes del grup de cable al voltant de 3.480 milions, ja que Ono té 3.417 milions d’euros en deute. Això hauria permès als grups de capital risc que controlen el 54% del capital d’Ono aconseguir una alta rendibilitat.

La veritat és que l’alternativa d’una sortida a borsa pot oferir a Ono més rendibilitat que l’oferta de Vodafone, ja que, si mirem els preus que es paguen al mercat per operadores de cable, estan en 9,5 vegades el seu ebitda (el benefici brut, abans de deduir interessos i despeses financeres); és a dir, que en el cas d’Ono, que va registrar 752 milions d’ebitda el 2013, situaria el preu en 7.144 milions d’euros, per sobre del que oferia Vodafone.

Per tant, no ha sigut mala decisió rebutjar l’oferta de Vodafone. Segons les xifres del mercat, perquè Ono acceptés una bona oferta, hauria de situar-se entre els 7.500 i 9.000 milions d’euros. Els propietaris no només van decidir no estudiar l’oferta de Vodafone perquè la consideraven des del principi insuficient, sinó que també van sospesar les bones perspectives sobre la col·locació a borsa.

No obstant, això no impedeix que durant el procés d’oferta pública de venda hi hagi temps perquè el grup britànic presenti una versió millorada de la seva proposta inicial o que comparegui finalment Liberty, el gegant nord-americà del cable, que va anunciar el seu interès fa un temps, però no ha presentat cap proposta fins a la data.

Utilitzant comparacions amb companyies semblants, segons dades publicades, el valor de cotització d’Ono podria situar-se al voltant dels 3.000 milions d’euros, cosa que la col·locaria com a candidata automàtica a entrar a l’Íbex-35. Tenint tots aquests factors en compte, tot indica que la decisió més encertada ha estat la que s’ha pres i és seguir amb el procés de sortida a borsa, un procés que inclou la venda d’accions per valor d’una mica més de mil milions.

No obstant, la sortida a borsa també comporta molts riscos, de manera que la valoració d’una oferta més interessant que l’actual sempre estarà sobre la taula.