TELEFONIA
JORDI SABATÉ

Omnipotent a la Xina, desconeguda al món

China Mobile és l’operador més gran del planeta però manté una difícil relació amb els mercats en què impulsa ara la seva internacionalització

Omnipotent  a la Xina, desconeguda al món / IDOIA VALLVERDÚ Zoom

Amb els seus gairebé 822 milions de subscriptors, China Mobile és per volum de clients l’operador més gran del món, i per descomptat el més gran de la Xina. Si es mesura la seva enormitat segons les seves vendes, aconsegueix el segon lloc després Vodafone, encara que el 2011 també ostentava aquest ceptre. A més, l’operador xinès veu com creix ràpidament el seu negoci sobre unes xarxes 4G acabades d’estrenar que li han donat en un any 157 milions de clients, fins a arribar a un total de 250 milions d’usuaris d’aquest protocol.

Com a companyia hereva de l’antiga empresa estatal China Telecom, té un franc avantatge sobre el seu immediat competidor, China Unicom, i el seu poder en el gegant asiàtic és indiscutible. Fins a tal punt es fon la imatge de la China Mobile amb la del govern de Pequín, que Tim Cook, conseller delegat d’Apple, va haver de reunir-se amb el president de la teleco perquè les negociacions per poder vendre a la Xina l’iPhone 6 arribessin a bon port.

I un cop aconseguida la llicència, que obria les portes a Apple al mercat més gran del món, per descomptat China Mobile va tenir l’exclusiva de venda dels desitjats iPhone 6 entre els xinesos. El negoci va sortir rodó tant per a l’operador com per al fabricant. China Mobile va assegurar la seva parròquia de feligresos davant de qualsevol intent de la competència d’arrabassar-li quota de mercat, tot i que bona part dels fabricants, entre els quals Huawei, estan associats als operadors rivals. El nexe amb Apple és una assegurança per mantenir-se al capdavant i, de fet, Pequín i altres ciutats estan plenes d’anuncis en què es promociona l’iPhone 6S sota el lema “L’única cosa que ha canviat és tot”.

Tot i que aquests anuncis hauran de ser enretirats per la denúncia d’un advocat, que va afirmar que violaven la llei de publicitat xinesa, que prohibeix les paraules superlatives, no hi ha dubte que l’associació continuarà sent profitosa. L’altre punt fort de China Mobile és el desenvolupament de les xarxes de telefonia en un país enorme i amb una infraestructura gairebé verge fora de les grans ciutats. De moment és líder en el llançament de xarxes 4G, que en pocs anys li han reportat 250 milions d’usuaris, nous o convertits des del 3G.

Precisament en un any de desacceleració per a l’economia xinesa com va ser el passat, China Mobile va saber aguantar la baixada del consum intern gràcies al protocol 4G i va aconseguir en el tercer quart del seu exercici fiscal un increment del 13% en els ingressos respecte al segon i un 3,4% respecte a l’any anterior, que es tradueix en 12.000 milions d’euros de benefici durant els primers nou mesos. Ara aquest gegant, que no vol perdre el ritme de la innovació, ha firmat un acord estratègic amb l’empresa europea Nokia Networks per al desenvolupament de les xarxes 5G en els pròxims anys, per una suma que s’acosta als 1.000 milions d’euros.

Però hi ha un camp en què China Mobile no arriba a sentir-se segura del tot: la borsa. Tant a la de Nova York com a la de Hong Kong les seves turbulentes pujades i baixades són habituals. Les pujades es produeixen quan es publiquen resultats o s’anuncien acords amb tercers. Però, així que s’allarga un període sense notícies, l’acció tendeix a baixar. Això s’ha vist especialment el 2015: el valor de la companyia ha caigut un 14,84% des del 15 d’abril i l’acció es manté actualment sobre dels 54 dòlars malgrat la seva volatilitat. Sense que es conegui bé l’origen de la desconfiança dels inversors cap a l’empresa, l’analista Natalie Koo apunta al 67% de les accions de China Mobile que l’estat xinès posseeix i que impedeixen que se la vegi com una empresa de lliure mercat.

Per no dependre tant dels mercats, China Mobile pot aprofundir en l’expansió internacional, on pot ser un competidor fort donada la seva grandària. De moment, és propietària de la pakistanesa Paktel i fa uns mesos va entrar en l’accionariat del quart operador de Corea del Sud, Corea Telnet, amb un 40%. A més, recentment va firmar un acord amb el govern sud-coreà per desenvolupar-hi xarxes 4G. Són els primers passos fora de la Xina d’un monstre de dimensions intimidatòries.