ELS MERCATS
Empreses 11/11/2012

Obama fa caure el dòlar

Blanca Palacián I Millán Vázquez
2 min

Obama continuarà al capdavant de la nació més poderosa del món durant els pròxims quatre anys amb moltes promeses per complir, una de les quals, l'estabilització del dòlar. La divisa nord-americana estava menjant terreny a l'euro des de feia vuit setmanes, i havia arribat al màxim d'1,27 dòlars l'euro. S'esperava una reacció positiva dels mercats un cop finalitzades les eleccions. Tot i així, abans de conèixer-se els resultats que donaven la victòria a Obama, el dòlar es va desplomar fins als 1,282 dòlars l'euro.

El triomf d'Obama té un efecte negatiu per al dòlar. Els inversors previnguts ja han començat a desprendre's de la moneda americana i a dirigir els seus capitals cap a valors refugi o altres divises. Aquesta reacció està lligada a la política monetària expansiva duta a terme per l'anterior govern d'Obama, basada a augmentar els diners en circulació i abaixar els tipus d'interès, que ara mateix podem anomenar tipus zero , ja que difícilment baixaran més. Per contra, una política monetària d'aquest tipus crea molta inflació i devalua la moneda.

Els mercats financers també agraeixen que Obama hagi sortit guanyador en les eleccions. La victòria de Romney hauria apuntat cap a un canvi dràstic en la política monetària. El resultat no hauria estat tan positiu per als mercats financers, ja que en l'actualitat són molt dependents dels estímuls monetaris del banc central nord-americà.

Un altre obstacle a l'hora de reforçar la moneda nord-americana és la desmotivació de la Xina per comprar dòlars. Actualment, Pequín ja disposa d'una reserva de 3 bilions de dòlars, la majoria en bons del Tresor americà. La Xina ajuda els Estats Units a mantenir el valor de la seva divisa i això facilita l'accés dels productes xinesos al mercat nord-americà. Però la realitat és que la Xina vol diversificar les seves reserves cap a la zona euro. El baix rendiment dels títols del Tresor nord-americans i l'agreujament de la situació del deute als EUA posen en perill les seves reserves en dòlars. Pequín és conscient del gran potencial importador que té Europa i ha decidit enviar part del superàvit de la seva balança de pagaments cap a la zona euro, i ha pres així el rol de creditor.

La frenada del dòlar també té una correlació molt elevada amb les matèries primeres. El petroli Brent ha frenat el seu ral·li alcista en 110 dòlars el barril amb la depreciació del dòlar.Per contra, el valor refugi per excel·lència, l'or, s'ha disparat amb l'arribada de capitals a la recerca de valors segurs.

Les polítiques inflacionistes d'Obama ajuden a augmentar el valor de l'or, una política que molts inversors aprofiten per desviar les seves inversions cap al metall preciós.

Blanca Palacín i Millán Vázquez són analistes de borsa.

stats