-E.F.

Núria Font:“Estalvia feina monòtona i garanteix precisió, però no pot fer d’investigador”

Cap del departamentt de biotecnologia de vertex technics, especialitzada en robots de laboratori

Quan situa la irrupció de la robòtica i quina ha estat l’evolució des de llavors? A Vertex vam iniciar-nos en la robòtica cap a l’any 2000, aplicant-la a les àrees on som experts: la química, la biotecnologica, la seguretat i la higiene. L’interès de les empreses no ha parat de créixer perquè un robot implica una feina a la carta per resoldre els processos i problemes que cadascú planteja i que són diferents en cada cas. Nosaltres importem els equips però després els adaptem, programem, fem les proves i el servei tècnic.

L’entrada dels robots al laboratori posa en risc llocs de treball? Aquesta lectura, que sentim sovint, no es correspon amb la realitat. Hi ha tasques que no pot fer una persona. Al laboratori es treballa sovint amb mostres de volums molt petits i fórmules en què la precisió d’un robot supera la de l’home. Es pot dir que estalvia feina monòtona i moviments repetitius, garanteix aquesta precisió tan important en àrees com la recerca mèdica, però no substitueix l’investigador, que pot dedicar-se a altres tasques.

Quins equips i sectors són els més avançats en la incorporació d’aquesta tecnologia?Les activitats com la indústria biotecnològica i la farmacèutica fa anys que hi estan apostant amb força. Nosaltres hem instal·lat recentment robots en els laboratoris de grans corporacions catalanes com Almirall i Grifols per millorar els seus processos, incrementar la productivitat i la qualitat.

Quina evolució esperen en les vendes de Vertex des d’ara fins al final d’aquesta dècada, per exemple? L’àrea de robòtica, que no existia pràcticament abans del 2000, representa el 25% de la facturació, que aquest any arribarà als 8 milions d’euros. Jo diria que el gran creixement de la robòtica, contràriament al que ha passat en altres sectors, s’ha notat sobretot els últims cinc anys i continuarà ara que es reactiva l’economia. Dels 48 empleats que té Vertex, ja en tenim 13 que es dediquen a aquesta àrea del negoci i confiem que anirà en augment.