APLICACIONS
JÚLIA MANRESA

No ho necessites, però potser et farà falta: posa-ho en lloguer

Relendo és una web i aplicació per a lloguer de qualsevol producte entre particulars a través de la geolocalització

No ho necessites, però potser et farà falta: posa-ho en lloguer / IDOIA VALLVERDÚ Zoom

“Mai saps quan ho podràs necessitar”. Aquesta és la frase que sovint impedeix als propietaris desfer-se de coses que no fan servir gaire. Una prudència que no tenen els usuaris que decideixen utilitzar l’aplicació de compravenda de productes de segona mà Wallapop a l’hora de vendre’s qualsevol cosa que ja no fan servir. Ara ha nascut una aplicació similar, però per a gent més prudent. L’aplicació es diu Relendo i reprodueix el mateix esquema de Wallapop però sense arribar a la venda. Permet el lloguer durant un període determinat de tota mena de productes i entre particulars.

Aquesta aplicació va néixer ara fa un any entre Madrid i València i va ser idea de Dhiren Chatlani, que va viatjar als Estats Units ara fa dos anys per estudiar administració i direcció d’empreses i sistemes informàtics. Després d’anar un temps amunt i avall es va adonar que viatjar seria molt més fàcil si es poguessin anar llogant certes coses que es van necessitant al llarg del camí però que no val la pena comprar. D’aquí va néixer la idea de Relendo, una plataforma en forma de pàgina web i aplicació de mòbil que permet llogar productes entre persones de la mateixa zona.

Relendo porta una mica més enllà el concepte d’economia col·laborativa i permet que si algú necessita qualsevol estri o producte només una tarda, pugui trobar-ne algun de disponible a la seva zona. S’hi pot trobar qualsevol cosa, però no mitjans de transport. “El lloguer de cotxes o motos entre particulars o per sistemes de car sharing ja té el seu mercat, en canvi el de la resta de productes encara no”, explica el seu fundador.

té moltes similituds amb Wallapop, però introdueixen alguna novetat i una gran diferència. Una de les sorpreses del model actual de Wallapop és que no cobren cap mena de comissió als seus usuaris per l’ús de l’aplicació. En el cas de Relendo, la plataforma s’emporta un 20% de la transferència, que es fa únicament a través de la seva aplicació, com passa amb la majoria de plataformes de lloguer, ja siguin d’habitacions o apartaments, com Airbnb, o de transport, com Blablacar.

Relendo es vol curar en salut de la majoria de problemes que han anat sorgint després de la irrupció de les grans multinacionals de l’economia col·laborativa. Ha après les lliçons dels problemes legals que han tingut Uber i Airbnb i està treballant en la possibilitat d’oferir una assegurança que cobreixi fins a 3.000 euros en cas que es produeixi algun desperfecte. A més, com que les transferències es fan amb la seva plataforma, a finals d’any remeten a cada usuari un resum de tot el que ha gastat o guanyat en aquell exercici i, si se supera els 3.000 euros, recorden que s’ha de fer la declaració corresponent d’impostos.

Relendo funciona a tot Espanya, amb més força a València i Madrid perquè és on hi ha les dues acceleradores de les quals ha format part, Plug & Play i SeedRocket. A partir d’ara, els seus objectius són consolidar-se a la resta de l’Estat com a líders del sector.