RETWEETS
Empreses 18/05/2014

Nissaga de poder a Samsung

i
Albert Cuesta
2 min

Diumenge passat els explicava aquí mateix que el responsable de disseny de telèfons mòbils de Samsung havia hagut de dimitir per les crítiques que ha rebut el Galaxy S5, l’actual smartphone estrella de la marca sud-coreana. Aquell mateix dia ingressava a l’hospital Lee Kun-hee, president de l’empresa, víctima d’un infart. No consta que hi hagi relació entre els dos fets, però és segur que Lee no es devia agafar bé la tèbia acollida que va brindar el mercat al seu producte més emblemàtic. A l’empresa encara recorden que l’any 1995 Lee es va emprenyar tant amb la mala qualitat dels 2.000 telèfons mòbils que havien de regalar als empleats per Nadal que va ordenar que en fessin una pila -dels telèfons, no dels empleats- al pati de la fàbrica i que els calessin foc davant els responsables, per avergonyir-los.

En els últims anys, Lee ha estat molt visible a Occident per la seva participació en el litigi amb Apple sobre patents de dispositius mòbils, però a Corea del Sud és tot un personatge que no sempre ha estat notícia per motius positius: el 1996 va ser un dels nou empresaris acusats de subornar el president Roh Tae-woo; es va salvar de la presó i va acabar rebent un indult presidencial. Temps després, ja el 2008, el van condemnar per evasió fiscal amb una multa de 80 milions d’euros i tres anys a la garjola, que tampoc va complir gràcies a un altre indult.

Lee presideix Samsung des del 1987, quan va heretar-la del seu pare, fundador de l’empresa el 1938. Veient el seu estat de salut, la premsa coreana ja especula amb la successió, que probablement recaurà en algun dels seus fills. Potser serà Lee Jae-yong, que ja és vicepresident, però també hi ha les seves germanes Lee Boo-jin, presidenta de la cadena d’hotels Shilla, i Lee Seo-yeon, presidenta de l’agència de publicitat Cheil Worldwide. Les dues empreses són filials de Samsung, igual que l’hospital on es recupera el patriarca. Tot queda a casa.

stats