EXECUTIUS
FRANC MARÍN-CAMP

Ni una sola dona en el 70% dels consells

Women Talent Seminar convoca executives de tot el món per mirar de “feminitzar el món empresarial”

Ni una sola dona en el 70% dels consells / MARC ROVIRA Zoom

“Les empreses tecnològiques privades dirigides per dones són més eficients econòmicament: aconsegueixen fins a un 35% més de retorn en la inversió i aconsegueixen un 12% més d’ingressos que les que estan dirigides només per homes”. Així de contundent es mostra Brendaly Albertus, consellera delegada de Women in Business Congress i organitzadora del Women Talent Seminar organitzat a Barcelona dijous passat, conjuntament amb Valkiria Hub International.

La trobada, que va reunir més d’un centenar de dones del món dels negocis, tenia la finalitat de “feminitzar el món empresarial”, en lloc de “masculinitzar les dones emprenedores”. Una batalla que costa, segons la directora de l’Observatori Dona Empresa Economia (ODEE), Anna Mercadé: “Les dones ens hem despistat. Hem treballat molt per aconseguir tenir un lloc en els consells d’administració i un cop a dalt, algunes es limiten a copiar els patrons masculins”, exclamava en referència a les paraules de la presidenta del Círculo de Empresarios de Madrid, Mónica Oriol, que va titllar de “problema” la contractació de dones en edat de tenir fills.

La directora de l’ODEE, després de vint anys assessorant empresàries, es remet a les dades: “Una tercera part de les dones que dirigeixen empreses acaben tirant la tovallola perquè no poden conciliar la família amb la feina”. En aquest sentit, Mercadé identifica Catalunya com un dels països més masclistes d’Europa. “El 70% dels consells d’administració de les empreses catalanes no tenen ni una sola dona. Solen ser al mig, treballant molt, però mai a dalt”, assegura Mercadé. “Caldrien 865 catalanes dirigint empreses per arribar a una veritable igualtat”, denuncia.

Davant les adversitats, l’any 2013 el nombre de dones emprenedores a Catalunya va superar per primer cop el d’homes. En el conjunt de l’Estat, set de cada deu -el 70,5%- dels nous projectes empresarials iniciats l’any passat van ser impulsats per dones. Les dades a escala global són també esperançadores. Segons un informe de Credit Suisse, les empreses amb més d’un 15% de dones en l’alta direcció van aconseguir durant el 2013 una rendibilitat del 14,7%, per sobre del 9,7% de les empreses en què les dones representen menys del 10%.

Reconegudes executives al Women Talent Seminar, com la nord-americana Kimberly King i la francesa Maggie Dugan, van apel·lar a la racionalitat i l’empatia de les dones a l’hora de dirigir empreses. Segons elles, la introducció de més dones a les grans companyies canviaria la seva filosofia: “Els horaris serien més flexibles, no hi hauria reunions a les sis de la tarda i la gent seria més feliç”. Una realitat, però, que totes veuen lluny.

Durant la jornada, que va transcórrer amb poca presència de públic masculí -a excepció d’alguns treballadors de suport logístic-, algú va deixar anar una broma a Mercadé: “Això d’avui sembla el món a l’inrevés: elles són les empresàries i ells els cambrers”. La presidenta de l’ODEE va esclatar a riure, segurament per no plorar. Ella no tira la tovallola.