Empreses 13/07/2014

Montserrat Antonin: “Alguns alumnes d’infermeria tenen potencial creatiu, i s’ha d’aprofitar”

Directora de l’Escola Universitària d’Infermeria Gimbernat i impulsora del programa Open Thinking, un projecte per promoure l’emprenedoria entre els estudiants d’infermeria.

i
Andrea Rodés
2 min

El sindicat d’Infermeria (SATSE) ha denunciat que l’augment de l’atur en aquest col·lectiu ha vorejat el 400% en els últims anys. ¿L’emprenedoria pot ser una sortida?

Fa vuit anys, quan redissenyàvem la titulació del grau d’infermeria, ens vam adonar que calia incloure en els estudis molts àmbits emergents en el món sanitari, com l’aplicació de les noves tecnologies en la salut i la innovació en projectes i productes per a la millora dels processos assistencials. A partir d’aquí vam detectar que alguns alumnes tenien un gran potencial creatiu i que no se’n podia desaprofitar el talent. Calia un pas endavant perquè aquests projectes no es quedessin en un treball més, sinó que tinguessin una sortida en el mercat.

L’anomenada “transferència de tecnologia”...

Exacte. Ens vam posar en contacte amb altres centres, com Esadecreapolis, Salto con Red, la Cambra de Comerç de Terrassa i Biocat, que serveixen per assessorar i ratificar la validesa dels projectes que es presenten a Open Thinking [aquest any és la segona edició]. Altres socis, com l’Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), per exemple, ofereixen els seus centres perquè els emprenedors puguin fer proves pilot dels seus productes si escau. En aquesta edició han quedat set finalistes de tota mena, que inclouen des d’aplicacions mòbils per a teleassistència fins a bolquers dissenyats per a adults que pateixen incontinència. Hem sigut pioners a tot l’Estat a introduir aquest programa. Algunes idees que ens han proposat són tan simples que ens preguntem com no se’ns havien acudit abans! Les infermeres són una font d’innovació!

¿Emprendre és una bona sortida a la crisi?

Entre el 2012 i el 2013 l’impacte de la crisi va ser important. Aquest juny hem detectat una certa millora, molts graduats han acabat els estudis amb contractes. No tenen les mateixes condicions que els d’abans, però n’hi havia de 10 mesos [de durada]. S’ha de celebrar! La majoria de la contractació encara va a càrrec de l’administració pública, però un dels nostres missatges és que vagin més enllà de la sortida assistencial, que busquin feina en empreses de tecnologia sanitària, per exemple, en les quals s’estan creant equips multidisciplinaris per millorar el servei tant dels professionals com dels pacients. Tenim alumnes fent pràctiques en empreses com Bitlonia, Doctoralia, Playoff... Són del sector TIC i, precisament, busquen aquesta visió que només les infermeres tenen.

¿La fuga de professionals és un problema?

Aquests últims anys hem estat formant talent que bàsicament marxa a Alemanya, a Anglaterra, a França... Els alemanys són molt proactius: vénen aquí, organitzen xerrades, ofereixen formació específica... Alemanya, com altres països del nord d’Europa, té el gran repte de l’assistència a les persones grans i els malalts crònics, el nombre dels quals ha anat augmentant.

Infermeres... ¿No és una feina de noies?

Sí, encara. Actualment, el 70% dels alumnes són noies, però la proporció ha anat millorant! És un tema cultural, tot el que té a veure amb la cura de les persones sempre s’acaba relacionant amb la dona i la figura materna. Però la perspectiva masculina es necessita de la mateixa manera per millorar els processos i la pràctica assistencial.

stats