INTERNET
Empreses 04/10/2015

Mirar partides de videojocs des de les grades d’internet

Twitch és una plataforma audiovisual que retransmet partides de videojocs. Ja és la quarta més visitada als Estats Units i li fa la competència directa a YouTube

-jordi Sabaté
3 min
Mirar partides de videojocs des de les grades d’internet

Mentre alguns es preocupen per saber en quin canal podran veure els partits de la Champions League del Barça, hi ha una emergent generació que prefereix altres esports de sofà dels quals la majoria ni tan sols podríem sospitar l’existència. Es tracta dels e-sports o esports electrònics, basats a reproduir per vídeo en directe, o en diferit, partides de videojocs. És a dir, no es tracta de jugar-hi sinó de veure com hi juguen, ja sigui un usuari qualsevol o els millors jugadors, les estrelles del sector. Hi ha Messis i Cristianos Ronaldo de la videconsola, i tenen milions de fans i seguidors.

També tenen els seus estadis digitals, en forma de plataformes on acudeixen en massa els espectadors per presenciar les partides dels videojocs més variats. L’estadi per antonomàsia fins ara ha sigut Twitch. Si bé la moda de gravar les partides i pujar-les a la xarxa va començar a YouTube, el servei de Google no va saber captar el potencial d’aquesta naixent modalitat d’oci. En canvi, un petit rival com Justin.tv, nascut el 2007, va destinar des del 2011 un dels seus canals als e-sports i el va anomenar Twitch. Així va néixer el que serà el pròxim fenomen d’internet, segons els experts.

Twitch va demostrar aviat que tenia un gran potencial entre els gamers i es va omplir de vídeos amb partides, i es va convertir així en el canal de més creixement de Justin.tv. L’any següent els seus fundadors van decidir reforçar-lo invertint-hi set milions de dòlars i rebatejant-lo com a Twitch Interactive. Li van afegir streaming en directe i fins i tot van intentar que es pogués jugar amb el jugador que emetia la seva partida. L’èxit va ser fulgurant i el 2013 es van arribar a emetre en directe partides amb més de 65.000 visitants alhora. A poc a poc Twitch va devorar tots els recursos de Justin.tv fins que el 2014 els seus propietaris van decidir tancar aquesta última plataforma i centrar-se en Twitch, amb un objectiu clar: vendre’s.

Anteriorment la plataforma havia captat 35 milions de diversos inversors i el seu creixement semblava no tenir final: des dels EUA l’expectació va saltar a Europa i l’Àsia, on cada dia guanyava adeptes. Els recursos existents no semblaven suficients per sustentar aquell monstre i calia trobar-li un propietari amb capacitat de mantenir-lo. Ha sigut aquest setembre que s’ha anunciat que Amazon comprava Twitch per 970 milions de dòlars.

La plataforma té 100 milions de visitants mensuals i genera l’1,8% del trànsit d’internet dels EUA en els períodes amb més consum. A més, un milió i mig d’usuaris emeten les seves partides mensualment i es consumeixen 16.000 milions de minuts d’atenció en el mateix període. Per si fos poc, Twitch té 600.000 usuaris de pagament, que generen 35 milions de dòlars cada mes. Emet competicions mundials de videojocs que poden tenir fins a 27 milions d’espectadors.

Al principi es va especular que Amazon podria voler transformar Twitch en el seu propi lloc de vídeos i així trobar un nou front per competir amb Google, però de moment el canal es manté intacte i en creixement constant. Les dimensions que ha pres han començat a preocupar YouTube, que veu amenaçada a llarg termini la seva hegemonia. El canal de vídeos de Google va llançar YouTube Gaming a l’agost per intentar frenar el creixement de Twitch, o si més no per aprofitar el fenomen per crear una nova divisió de negoci.

Però els seus números estan lluny dels de Twitch. YouTube Gaming ha sigut rebut amb fredor pels videojugadors, que en destaquen diversos defectes, com ara la falta d’usabilitat, un disseny que qualifiquen de pobre i la falta d’altres idiomes que no siguin l’anglès. No obstant això, l’analista tecnològic de The Guardian, Stuart Dredge, creu que el camp dels e-sports té encara un enorme potencial, i que YouTube Gaming té temps per introduir les millores necessàries i competir amb Twitch. Benvinguts a la graderia del segle XXI.

stats