TECNOLOGIA
Empreses 17/03/2013

Microsoft s'estavella amb Windows 8

La companyia es planteja rebaixar el preu de les llicències per millorar els pobres resultats

Jordi Sabaté
4 min

Se suposava que Windows 8 seria el cop mestre que tornaria Microsoft al lloc que havia ocupat durant els últims 15 anys: el tron del programari, tant domèstic com empresarial. Per això, l'empresa s'havia posat en mans d'un enginyer brillant i arriscat, Steven Sinofsky, que prometia un canvi estètic radical en el nou sistema operatiu. Sinofsky va proposar un nou plantejament de l'entorn Windows que, sense renegar dels ordinadors, fos una obertura al mòbil i la tauleta, tots dos amb pantalles tàctils.

El resultat va ser un sistema que suposava una continuïtat estètica i funcional entre l'ordinador, el mòbil i la tauleta de l'usuari, tal com havia fet abans Apple amb els seus dispositius. Presentat l'octubre passat, Windows 8 va sorprendre sobretot pel seu entorn gràfic Metro, basat en grans quadrats de colors vius i amb aparença de botons, que contenen els programes més habituals i importants.

La idea de la seva aparença era seguir la tendència del mercat cap a suports mòbils amb pantalles que funcionen amb els dits, tot i que també respondre a un portàtil amb un ratolí; de fet, Windows 8 ofereix l'opció de canviar Metro per l'escriptori tradicional de Windows a aquells usuaris que no se sentin còmodes amb el nou entorn. Se suposa que aquests usuaris són cada vegada menys i, en canvi, els fidels de Windows s'adaptaran bé a Metro i en faran ús des de telèfons i tauletes.

Falses suposicions

De moment, però, no ha estat així. La penetració de Windows 8 al mercat està sent molt feble, tant en ordinadors com en tauletes i telèfons. Si bé en un primer moment Steve Ballmer va parlar de 60 milions de llicències venudes, aquesta xifra gairebé no ha augmentat en els últims quatre mesos i, en proporció, Windows 8 no passa del 2,4% dels PC amb Windows. Què ha passat? De moment, la primera víctima que no es compleixin les expectatives va ser el mateix Sinofsky el novembre passat: de la nit al dia, va passar de ser el dofí de Ballmer a trobar-se al carrer.

Pocs aliats

Microsoft pot dir sense por d'equivocar-se que tot temps passat ha estat millor i que avui en dia ja ningú atén valors com la fidelitat, la lleialtat, etc. Els fabricants de maquinari, els seus vells aliats a qui va fer rics amb les seves versions de Windows, es van cansar d'esperar un relleu al fracàs que en el seu dia va suposar Windows Vista. Aquell nefast sistema operatiu que va voler substituir XP va provocar un descens notable de les vendes d'ordinadors, ja que molts usuaris van preferir el vell sistema abans que passar pels malsons del nou.

El resultat va ser que centenars de milers d'ordinadors que haurien d'haver passat a millor vida en un període de 5 anys es van mantenir en funcionament 10 anys, perquè els seus amos es van estimar més esperar Windows 7 per comprar un ordinador nou. I, mentrestant, s'obria un nou món per als fabricants -que havien perdut una generació sencera de futurs compradors per culpa de Vista- amb els smartphones i les tauletes. Un món en què Microsoft no hi era, però sí Apple i Google: nous socis, noves fidelitats, etc.

Moltes traïcions

Microsoft sempre va saber que en l'èxit o el fracàs de Windows 8 hi jugaven un paper molt important els fabricants, que si es mantenien fidels i adoptaven en massa el nou sistema operatiu els usuaris es veurien forçats a fer-lo seu. Però els fabricants primer van dubtar i després li han donat l'esquena. L'adopció inicial de Windows 8 va ser escassa i no va passar de les promeses de les grans marques, com Samsung i Sony, encara que en la seva falta d'entusiasme també va pesar el fet que Microsoft apostés per la seva pròpia tauleta, Surface, un altre fracàs.

El cas és que no hi ha hagut una gran oferta de portàtils ni tauletes amb Windows 8 i les poques apostes que s'han fet han tingut un escàs ressò. Fins a tal punt la rebuda ha estat dolenta que Jung Dong-soo, president de la divisió de xips de memòria de Samsung, va declarar que Windows 8 no és millor que l'injuriat Vista. El president d'Acer va fer uns comentaris similars. Per acabar-ho de rematar, Samsung ha retirat la seva tauleta Ativ Tab d'Europa pels pobres resultats de vendes.

Segons The Wall Street Journal , Microsoft es planteja a la desesperada una rebaixa del 75% en el preu de les seves llicències a fabricants per fer més competitiva l'oferta d'aparells amb Windows 8 i salvar els mobles. Mentrestant, a la xarxa proliferen programes que automatitzen el pas de Metro a l'escriptori tradicional d'ordinador perquè una majoria d'usuaris el prefereixen.

Windows podria estar passant pel mateix que Nokia, que fa dos anys va haver de reconèixer que havia perdut el tren i va contractar Stephen Elop de conseller delegat, que casualment venia de Microsoft...

El Projecte alternatiu: Blue

L'alternativa que es planteja Microsoft per treure Windows de l'atzucac en què es troba es coneix com a projecte Blue. Seria un canvi radical en el model de negoci. Blue plantejaria un sistema operatiu únic que s'aniria actualitzant anualment des de la xarxa a l'estil del Mac OS X d'Apple. L'usuari hauria de pagar una tarifa anual i no necessitaria adquirir un nou ordinador per renovar el sistema, excepte si les noves actualitzacions inutilitzessin el maquinari.

Office 2013 també trontolla

L'altra pota sobre la qual se sustenta el negoci de programari de Microsoft és la suite Office, amb programes com Excel i Word. La nova versió suposa una aposta per les actualitzacions automàtiques des de la xarxa i l'emmagatzematge de dades al núvol, i va molt lligada a l'adopció de Windows 8 per ser funcional. En conseqüència, les seves vendes són molt pobres i podria estar subjecta a una rebaixa del preu.

stats