RETWEETS

Microsoft s’enfila als núvols

Fa només cinc anys, més del 90 per cent dels dispositius informàtics personals -els PC, per entendre’ns- feien servir el sistema operatiu Windows de Microsoft. Actualment la proporció està per sota del 25 per cent, i no és perquè hi hagi menys equips amb Windows -de fet, la facturació de Microsoft ha continuat creixent durant tot aquest temps-, sinó perquè els nous ordinadors es porten a la butxaca o la bossa i tenen forma de smartphone o tauleta amb sistema operatiu d’Apple o, majoritàriament, de Google. En vista d’aquesta pèrdua dramàtica de pes, Satya Nadella, el conseller delegat de Microsoft, s’ha proposat reorientar el negoci de l’empresa sota el lema “Els mòbils i el núvol per sobre de totes les coses”. Aquesta setmana hem vist a la Fira de Barcelona, dins de la convenció europea TechEd de l’empresa, algunes de les novetats vinculades a la nova estratègia.

En l’àmbit dels serveis al núvol, Microsoft ha potenciat la seva plataforma Azure, de manera que les empreses puguin combinar-la amb la seva infraestructura interna, una cosa que ja ofereixen rivals com IBM. Les aplicacions d’ofimàtica d’Office 365 -que es poden llogar per menys de 5 euros mensuals per empleat- inclouen ara espai il·limitat per guardar arxius -tot un repte per a competidors com Dropbox-, permeten gestionar els dispositius mòbils d’empresa i des d’ara són accessibles des d’aplicacions de tercers: a Barcelona ens van demostrar les possibilitats d’automatitzar operacions amb el servei IFTTT.

I en els mòbils, mentre digereix l’absorció de Nokia, Microsoft evita posar tots els ous en el mateix cistell: el braçalet registrador d’activitat física i el servei Health de gestió de dades personals de salut que ha presentat aquesta setmana no funcionen només amb els telèfons del seu sistema operatiu Windows Phone, sinó també amb els Android i amb els iPhones d’Apple. Tota una demostració de flexibilitat.