23/06/2013

Microsoft fa marxa enrere

2 min

Fa uns mesos els aficionats als videojocs s'enfotien de Sony per haver presentat la Playstation 4 sense ensenyar el producte. Poc després lloaven Microsoft per haver mostrat físicament la Xbox One... fins que es va saber que l'aparell aplicaria restriccions draconianes en l'ús dels jocs adquirits en suport físic: no es podrien llogar, ni deixar als amics, ni revendre sense permís de l'editor. I la consola s'hauria de connectar a internet almenys una vegada al dia per tal de renovar els drets d'ús. Els consumidors van reaccionar amb tanta indignació que Microsoft va anunciar dimecres passat que retirava totes les limitacions, assegurant que ho feia en resposta a la demanda popular. Així doncs, tothom content i ja podem dedicar-nos a debatre la diferència de preu (la Xbox One costa 100 euros més que la Playstation 4).

En realitat, però, la marxa enrere de Microsoft no ho és tant: les limitacions d'ús retirades només s'aplicaven als jocs que es distribueixen en disc, però segueixen vigents en els que es descarreguen de la xarxa. Igual que en la plataforma de Sony i en els sistemes de joc online d'Electronic Arts i altres editors. A mesura que la distribució digital de jocs vagi guanyant terreny, semblarà més irrellevant el que acaba de fer Microsoft.

No és aquesta l'única marxa enrere de Microsoft d'aquests dies: segons The Wall Street Journal, la firma ha abandonat les converses que mantenia amb Nokia per comprar-la. Les dues firmes són les principals impulsores del sistema operatiu Windows Phone, que per ara només té un 3,5% del mercat mundial de smartphones, dominat per Android (Google). A Microsoft li interessa Nokia entre altres coses per invertir part dels seus beneficis internacionals sense haver de repatriar-los, però tampoc vol pagar un preu massa alt. Potser la finlandesa tindrà més sort amb els xinesos de Huawei, però llavors s'haurà de desvincular de Windows.

Albert Cuesta és analista tecnològic

stats