RETWEETS

Més sobre la compatibilitat dels ‘wearables’

Fa dues setmanes els deia en aquesta columna que la preocupació principal dels fabricants suïssos de rellotges de luxe, davant la sortida al mercat de l’Apple Watch, hauria de ser de compatibilitat: tots els nous models connectats que preparen utilitzen el sistema operatiu Android Wear de Google, que només es pot connectar amb telèfons Android, mentre que els clients potencials de rellotges de 10.000, 50.000 o 100.000 euros són la majoria usuaris d’iPhone i, per tant, candidats a comprar el nou model d’Apple.

Doncs bé, es veu que no sóc l’únic que ho pensa. Dijous el blog The Verge afirmava que Google ja té a mig fer una aplicació per connectar l’iPhone amb els rellotges Android Wear. A més dels rellotgers helvètics, també ho agrairan les grans marques d’electrònica: només els faltava que els seus dispositius no funcionessin amb els mòbils de la poma, els més venuts als EUA. Allà hi ha expectació per l’efecte ganxo de l’Apple Watch, equivalent al que va tenir l’iPod al seu moment per atreure compradors a Apple. I és lògic: l’empresa porta gastats en anuncis del seu rellotge als EUA gairebé tants diners en un mes com en publicitat de l’iPhone en cinc mesos.

Esclar que també hi ha qui se’n desmarca, com Samsung: els seus telèfons són Android, però els seus rellotges Gear fan servir Tizen, un sistema operatiu alternatiu, i no només no es connecten amb l’iPhone sinó que tampoc ho fan amb smartphones Android que no siguin de Samsung, i les aplicacions per fer-ho no es descarreguen de la botiga de Google sinó de la de Samsung. En aquest aspecte, l’estratègia és idèntica a la d’Apple: autarquia tecnològica. Un directiu de l’empresa sud-coreana em deia aquesta setmana que ells no tenen interès especial a vendre electrònica per portar posada, sinó a vendre Samsung.

Per cert, no queda gens clar que l’aplicació dels rellotges Google per a iPhone acabi estant disponible. Les normes de l’App Store d’Apple prohibeixen títols que mencionin el nom de plataformes rivals, i Android Wear es diu com es diu.