El MAB es fa major d'edat i accelera

Les pimes aconsegueixen cobrir les ampliacions amb sobredemanda per primer cop des del 2009

El segment d'empreses en expansió del Mercat Alternatiu Borsari (MAB) va tancar l'any passat amb un volum de negociació de 279 milions d'euros, cosa que va significar multiplicar per més de cinc vegades la xifra de l'any anterior. El nombre de títols contractats va superar els 87 milions, just el doble del 2012. Es van firmar 62.971 operacions, vuit vegades més que el 2012.

Aquests indicadors confirmen que el MAB pren cos i incrementa el seu negoci. El president d'aquest mercat, Antoni Giralt, va explicar: "Fins ara la crítica que es feia era que no es generava activitat. En canvi, l'any passat s'han tancat algunes ampliacions de capital fins i tot amb sobredemanda. Això els inversors ho veuen i es genera més interès".

Tot i això, es mostra prudent quan assegura: "Estem en el bon camí i som optimistes, però hem de tenir clar que encara trigarem a acabar de consolidar el mercat".

També és veritat que les xifres de l'any passat queden una mica distorsionades per dues operacions que van destacar per sobre de la resta. Tot i descomptar Gowex i Carbures, els dos valors més contractats del 2013, la liquiditat de la resta d'empreses del MAB va millorar substancialment perquè el volum efectiu i de títols es va duplicar i va superar els 38 milions i 48 milions de títols, respectivament. El nombre d'operacions va arribar als 13.254, cosa que suposa 3,4 vegades més que l'any anterior.

Capitalització

La capitalització conjunta el 31 de desembre va sumar els 1,677 milions, cosa que va significar triplicar la del 2012. Un dels èxits més importants per a les empreses que cotitzen al MAB és precisament el finançament que van aconseguir l'any passat, que va arribar als 45 milions, un 12% per sobre dels nivells del 2012. Aquest finançament s'explica, en bona part, perquè els bancs mantenen tancada l'aixeta del crèdit.

Des de la inauguració del mercat alternatiu, el juliol del 2009, les pimes han captat un total de 200 milions. Per exemple, durant l'any passat, la vintena d'empreses que participen en el MAB van protagonitzar 13 ampliacions de capital. Fins i tot hi ha hagut companyies que han plantejat més d'una ampliació. Són els casos de Carbures -que va plantejar tres operacions d'augment de recursos- i Eurona -dues-, segons les dades del MAB. Moltes d'aquestes ampliacions han despertat molt l'interès dels inversors, que ha forçat a fer successives operacions o a repartir entre els socis (prorrateig) els nous títols per satisfer la demanda.

D'altra banda, l'any passat va iniciar la seva activitat el segment de Socimis (inversió immobiliària). Es van incorporar dues societats, Entrecampos Cuatro al novembre i Promociones, Renta i Mantenimiento (Promorent) al desembre. D'aquesta manera, el MAB amplia l'activitat en un sector deprimit, que a partir d'ara compta amb un tractament fiscal més favorable.

Més continguts de l'emprenem