Empreses 27/10/2013

L'última víctima del boom immobiliari

La possible fallida de Fagor és l'última conseqüència dels sectors íntimament lligats a la construcció

i
Andrea Rodés
3 min
L'última víctima
 Del boom immobiliari

El preconcurs de creditors presentat fa dues setmanes per l'empresa d'electrodomèstics Fagor, pertanyent al grup basc Mondragón, ha aixecat polèmica sobre l'efectivitat del model cooperatiu basc. No obstant, la caiguda de la cooperativa basca té una segona lectura molt més dolorosa. Cinc anys després del seu inici, la crisi immobiliària i la caiguda del consum encara continuen fent estralls. Empreses històriques com Roca, que fabrica sanitaris, o Simon, de material elèctric, s'han vist afectades per la bombolla, que ara amenaça un fabricant històric dels anomenats electrodomèstics de gamma blanca (neveres, rentadores, rentavaixelles, etc.).

Segons la patronal espanyola del sector, Anfel, la facturació acumulada entre el gener i el setembre per les empreses d'electrodomèstics ha caigut un 7,8% respecte al mateix període de l'any anterior, amb davallades intenses en gairebé totes les famílies de productes. En segments com els frigorífics, la caiguda de les vendes ha estat del 13%. En els congeladors, el descens ha estat del 24%, i, en rentavaixelles, de l'11%.

Reposició i prou

"No estem patint només una crisi, sinó un canvi de model de consum", defensa Joan Carles Calbet, president de l'Associació de Comerciants d'Electrodomèstics de Catalunya (ACE) i director de la cadena de botigues especialitzades Calbet. Amb la construcció d'obra nova estancada, "el consumidor que avui compra un electrodomèstic de gamma blanca ho fa per reposició i es fixa molt més en el preu", comenta Calbet. Això explica que en els últims anys hagin penetrat amb més força les marques de preus baixos, com la xinesa Haier o la turca Beko, "que ofereixen productes a preus molt competitius i de qualitat raonable", afegeix el directiu.

En el segment de preus baixos, el grup Fagor ha volgut competir a través d'Edesa, la seva marca de posicionament més baix, després de Fagor i Aspes, però el fet de mantenir la major part de la producció a Espanya i França fa que li resulti molt més difícil ser competitiva en costos en comparació amb altres multinacionals que han externalitzat la producció en països emergents, com la Xina o Turquia.

A Espanya, el mercat electrodomèstic està dominat pel grup alemany BSH, propietari de marques com Bosch, Siemens i també de l'espanyola Balay, que va adquirir el 1998. Tot i que encara manté plantes a Saragossa i al nord de la Península, bona part de la fabricació està externalitzada arreu del món. El segon en quota de mercat és Fagor, seguit de la multinacional sueca Electrolux, amb marques com Zanussi, AEG i la catalana Corberó, que concedeix en forma de llicència a diferents fabricants a canvi de royalties . "No podem negar que el sector està patint molt", explica un portaveu d'Electrolux Espanya. Per acostar-se al públic d'una manera més moderna i fomentar la renovació dels aparells de cuina, la multinacional sueca ha apostat per patrocinar el programa Top Chef , d'Antena 3, amb la seva marca més jove i econòmica, Zanussi.

Prestigi

"La marca Fagor encara té un gran prestigi al mercat espanyol. La seva caiguda no ens faria cap bé, ja que les asseguradores de crèdit comercial ens veuran com un sector d'alt risc", es lamenta Calbet. El setembre passat, Fagor va anunciar la construcció d'una planta de producció a Polònia en una joint venture amb la xinesa Haier, una operació encaminada a consolidar la seva posició exterior i reduir la seva dependència del mercat intern. Tot i així, l'empresa no ha pogut fer front al deute financer, de prop de 800 milions d'euros, i actualment totes les fàbriques, excepte la de Bergara, a Euskadi, estan paralitzades. La possible fallida de Fagor suposaria la desaparició de l'última marca d'electrodomèstics de capital espanyol.

De fet, el sector fa temps que arrossega problemes. Fa dos anys, el grup turc Vestel va adquirir a la italiana Merloni la marca New Pol, una empresa d'electrodomèstics fundada per l'empresari català Jorge Luis Marsal el 1958. Fa set anys, Merloni es va desprendre de la fàbrica de rentadores de Martorelles, que, poc després, va acabar cessant l'activitat.

"[Amb New Pol] hem apostat per rellançar una marca regional que en el seu moment va tenir el seu prestigi", expliquen fonts del departament comercial de Vestel Iberia. Amb una facturació anual de 5.000 milions d'euros, el grup turc es dedica principalment a fabricar i desenvolupar electrodomèstics per a altres marques i té la producció concentrada a Turquia. Amb New Pol, Vestel vol penetrar en el mercat de gamma mitjana a través de la cadena de botigues Worten.

stats