28/04/2013

L'inversor busca els valors refugi a borsa

2 min
L'inversor busca els valors refugi a borsa

Fa anys, abans de la crisi i fins i tot abans de tombar el segle, hi havia una llista de valors a borsa denominats refugi . El concepte era molt clar, perquè es tractava d'empreses i bancs amb una cotització molt estable i amb una retribució a l'accionista definida i poc variable.

Segons el responsable de renda variable d'Interbrokers, Lluís Benguerel: "Estem parlant de valors com Telefónica, Banco Popular, Faes, Zardoya, Abertis i Gas Natural, que donaven una gran estabilitat als petits accionistes". A més, aquests grups comptaven amb una estructura financera impecable.

L'esclat de la bombolla immobiliària del 2008 i les turbulències als mercats de la renda fixa i el deute sobirà van afegir volatilitat (canvis sobtats en les cotitzacions) als principals valors de l'Íbex. La irrupció de les vendes en curt (compravenda de títols amb apostes a la baixa) no va fer més que aprofundir aquest procés.

Segons Benguerel, de tots aquells valors, "només Abertis i Gas Natural aguanten". "La resta de la llista ha caigut. Potser podríem mantenir Faes i Zardoya i afegir-hi Grifols, que no era en el grup selecte fa 15 anys perquè va iniciar la cotització a borsa el 2006", va argumentar Benguerel. També cal sumar-hi Inditex, que es va estrenar el 2001. Per Benguerel, aquestes empreses ofereixen uns dividends estables, el que més aprecia el petit inversor molt conservador.

Telefónica i el Popular

Dels valors selectes, Telefónica i Banco Popular han caigut perquè han anul·lat el pagament de dividends. En el cas de la primera operadora espanyola de telefonia, el juliol del 2012 va sorprendre el mercat quan va decidir implantar una bateria de mesures per enfortir el seu balanç.

D'aquesta manera, va cancel·lar el pagament del dividend i la recompra d'accions prevista. A més, va optar per retallar un 20% la remuneració del consell d'administració i un 30% la de la cúpula directiva.

Pel que fa a Banco Popular, a l'octubre va anunciar que suspenia el pagament del dividend d'aquell mes, tot i que ja llavors va preveure que enguany tornaria a desemborsar un pay out (la part del benefici que es reparteix entre els accionistes) del 50%. La decisió de l'entitat financera que presideix Ángel Ron té a veure amb l'ampliació de capital de 2.500 milions que es va veure obligada a plantejar després de les proves d'estrès que va fer Oliver Wyman, i que van detectar un dèficit de capital.

Així, doncs, a l'altra banda se situen Abertis i Gas Natural. La primera va aprovar en la junta del 20 de març el manteniment de la retribució per un total de 538 milions a càrrec del 2012, un fet que ha suposat la recepció a l'abril d'un dividend complementari brut de 0,33 euros per acció.

Gas Natural també va donar el vistiplau a un dividend amb càrrec als resultats del 2012 de 895 milions en efectiu (0,898 euros per acció), un 8,7% superior a la del 2011, que suposa una rendibilitat superior al 6,6%.

stats