VICENÇ MOLINÉ

L'inventor del Bluetooth es fa emprenedor

Jaap Haarten va desenvolupar la seva carrera a Ericsson fins que el 2009 va decidir crear la seva pròpia empresa amb alguns companys que s'havien quedat sense feina

L'inventor del Bluetooth es fa emprenedor / ANTHONY GARNER Zoom

Fins a l'arribada de l'iPhone i el protagonisme que els smartphones han donat al programari, els fabricants de telèfons mòbils competien per oferir als seus clients les tecnologies més innovadores, encara que trobar-les en els menús laberíntics propis d'aquells aparells fos gairebé una missió impossible. Un dels invents d'aquella cursa tecnològica que ha perdurat fins als nostres dies ha estat el Bluetooth, un sistema tan arrelat que fins i tot Apple va haver d'acceptar-lo encara que només fos per connectar-se als mans lliures dels cotxes dels seus usuaris.

Invent regalat

El Bluetooth, però, mai va suposar un gran avantatge per a l'empresa que el va desenvolupar, Ericsson. L'empresa va decidir oferir la nova tecnologia a la resta de companyies de manera gairebé gratuïta. Fins i tot van crear un organisme per promocionar-ne les bondats amb la participació de la mateixa Ericsson, Intel, Nokia, Toshiba i IBM. La tecnologia es va estendre immediatament i el seu èxit va ser aclaparador. El mateix nom, de fet, és un homenatge a aquest esperit col·laboratiu, ja que està inspirat en el rei danès Harald Bluetooth, que al segle X va unificar grups de guerrers a Escandinàvia.

El rei holandès

I si el rei que li dóna nom és danès, l'investigador que s'ha endut tot el mèrit d'haver inventat el Bluetooth és holandès. Jaap Haartsen, nascut el 1963 a Holanda, va estudiar enginyeria informàtica a la Universitat de Delft i, així que va acabar la carrera i es va doctorar, va entrar a treballar als laboratoris d'Ericsson als EUA. Dos anys més tard, el 1993, va ser traslladat a la seu de la companyia a Suècia, on va rebre una missió molt clara: desenvolupar un sistema per suprimir els cables en les connexions entre aparells a curta distància i sense disparar el consum de bateria. I que costés menys de cinc dòlars de fabricar.

Inicialment s'hi va posar a treballar sol però de seguida va rebre el suport de nous investigadors, entre els quals Sven Mattisson, considerat per molts coinventor de la tecnologia Bluetooth.

La descoberta es va produir a mitjans dels anys noranta però no va ser fins a l'any 2000 que es va llançar al mercat el primer mòbil amb Bluetooth. Tot i que la idea inicial era convertir el mòbil en una mena de comandament a distància per a tots els electrodomèstics i les instal·lacions d'una casa, els seus usos de seguida van derivar cap als aparells de mans lliures i, més endavant, en les connexions de perifèrics sense fils, com ratolins i teclats. El 2010 es van vendre més de 2.000 milions d'aparells electrònics equipats amb Bluetooth i el seu creador va ser nominat al Premi a l'Inventor organitzat per l'Oficina Europea de Patents.

El 2009, però, Haartsen havia trencat la seva relació amb Ericsson, fusionada amb la divisió mòbil de Sony el 2001. La crisi va forçar Ericsson a tancar el centre on treballava Haartsen, i ell no va acceptar el trasllat. Poc després es va unir a un grup d'investigadors del mateix centre que s'havien quedat sense feina per crear Tonalite BV, una empresa per desenvolupar i comercialitzar noves aplicacions per Bluetooth.