RETWEETS
Empreses 16/11/2014

L’immens negoci dels xips

i
Albert Cuesta
2 min

Aquest any es vendran al món més de 1.800 milions de telèfons mòbils. Els microprocessadors que porten suposen un mercat de gairebé 20.000 milions de dòlars anuals, dominat actualment per la firma californiana Qualcomm amb dos terços d’aquesta facturació total. Els xips d’aquesta empresa, gràcies a la seva compatibilitat amb la majoria de xarxes de telefonia, els han adoptat primeres marques com Samsung, LG, Nokia/Microsoft, Sony, HTC, BlackBerry i Motorola per impulsar els smartphones de gamma alta destinats a nosaltres, els 1.000 milions de consumidors del Primer Món.

Però el creixement futur del mercat de telèfons avançats es produirà en països d’inferior poder adquisitiu, on hi ha 6.000 milions de compradors potencials. I Qualcomm té un rival formidable: la taiwanesa MediaTek, proveïdora dels xips que trobem en marques més econòmiques com Huawei, Lenovo, Alcatel, ZTE i noms locals com BQ. Un de cada tres mòbils venuts aquest any al món portarà processador de MediaTek, nascuda per fabricar xips per a lectors de CD i que ara, a més de telèfons mòbils, equipa la majoria dels televisors connectats del mercat. MediaTek és també el proveïdor preferent de xips per als smartphones amb el sistema operatiu Android One, creat per Google per combatre les variants d’Android no vinculades als seus serveis d’internet.

Tant Qualcomm com MediaTek fan servir ARM, el processador que domina actualment en els xips de mòbil -inclosos els iPhones d’Apple- gràcies al seu consum d’energia, molt més baix que el dels xips x86. Però Intel, líder absolut del mercat x86, s’està gastant milers de milions a crear processadors més eficients, i acaba de comprar participacions a Spreadtrum i Rockchip, dos fabricants xinesos que ara fan xips ARM, amb la intenció que ho deixin i adoptin el seu sistema. Brian Krzanich, conseller delegat d’Intel, diu que ho faran abans de tres anys.

stats