12/05/2013

Liberbank surt a la borsa al preu mínim

2 min

Una sortida a la borsa. Només això ja és notícia. La sorpresa inicial es desinfla de manera considerable si aclarim que es tracta de Liberbank, el grup format per les antigues caixes de Cantàbria, Extremadura i Cajastur-CCM, que finalment va haver de demanar 124 milions d'euros d'ajudes al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) en forma de bons convertibles (els denominats cocos ).

Precisament, les accions representatives d'aquests bons seran les que cotitzaran a la borsa a partir del 16 de maig a un preu fixat de 0,4 euros el títol, la banda més baixa de la forquilla dissenyada, d'entre 0,4 i 0,5 euros. Així doncs, Liberbank començarà a cotitzar al preu mínim, amb un nivell de capitalització de 565 milions d'euros.

A la conversió dels bons s'hi haurà d'afegir el bescanvi obligatori de les participacions preferents i del deute subordinat en mans dels clients del banc. Tal com passarà a Bankia i a CatalunyaCaixa i NovaGalicia (tot i que aquestes dues últimes entitats no cotitzen a la borsa), els propietaris de preferents passaran a ser accionistes a través d'un sistema de listing , cosa que significa que s'anotaran els bescanvis sense necessitat d'una oferta pública (OPV). La previsió és que amb l'estrena borsària cotitzi lliurement entre un 25% i un 30% del capital de Liberbank.

D'altra banda, els petits accionistes podran participar en el període previ a l'inici de la cotització, en què podran comprar o vendre part de la seva cartera d'accions heretada. Aquest procés, denominat sales facility , permet que no hi hagi una allau d'ordres de venda en els primers moments de l'estrena a la borsa, cosa que suposaria de ben segur l'enfonsament del valor només començar.

Els accionistes hauran d'avisar la seva entitat bancària sobre l'adhesió al sistema de sales facility , segons especifica el comunicat dipositat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors.

Segona experiència

La sortida de Liberbank serà la segona experiència del FROB als mercats de renda variable després de Bankia. Esclar que serà la primera vegada que l'organisme estatal hi participarà des del principi, perquè l'entrada del FROB al capital del banc que presideix José Ignacio Goirigolzarri, ara fa just un any, es va produir nou mesos després del seu bateig borsari (el 20 de juliol del 2011).

Liberbank ha preparat un pla per arribar a un acord amb els sindicats per reduir la plantilla i la xarxa comercial, una exigència de Brussel·les en totes les entitats que rebin ajuts públics. D'aquesta manera, Liberbank haurà de retallar la seva dimensió per aconseguir uns estalvis de 100 milions d'euros anuals. Per aconseguir-ho, l'entitat ha calculat que la plantilla haurà de disminuir en 1.300 treballadors els pròxims anys.

El període de consultes entre la direcció i el comitè d'empresa va acabar dimecres sense acord. Liberbank va plantejar reduccions de jornada i de sous de l'ordre del 25%.

stats