NOVES IDEES
Empreses 31/03/2013

L'historial mèdic al canell per a casos d'emergència

Doca Business Service ha tret al mercat una polsera equipada amb un codi QR que conté informació del seu usuari, com el grup sanguini i les al·lèrgies a medicaments. L'objectiu és facilitar la feina als equips d'emergència en cas d'accident o pèrdua, i mantenir el metge ben informat.

Daniel Romaní
3 min

Lluís Dones pateix una doble hèrnia discal degenerativa que li provoca una lleu paràlisi a la cama dreta. Fa uns dies el metge li va canviar la medicació: li va apujar la dosi de calmants i antiinflamatoris. En sortir de la visita, de seguida va introduir els canvis a la polsera de silicona que sempre porta al canell. La polsera té, en un gràfic amb el codi QR, la seva informació mèdica (malalties, al·lèrgies, el grup sanguini…) i les dades de qui s'ha de contactar en cas d'emergència (telèfons, adreça...).

"Per llegir-los cal tenir un telèfon intel·ligent i instal·lar-hi l'eina per escanejar codis QR", remarca Dones. És ell mateix, juntament amb el seu soci Alberto Casahorrán -tots dos provenen del món de les telecomunicacions i de la ofimàtica-, qui està comercialitzant aquest nou producte, que es troba al mercat des del 2012.

Quan algú té un accident o es perd, truca al 112 i des de l'altra banda del fil li pregunten: "¿On és vostè?" És molt probable que es respongui amb vaguetats o amb informacions poc precises, en part a causa de la situació d'estrès en què es troba: "Ehhh... Sóc al final del poble...", "Em trobareu baixant per l'avinguda principal, el segon a la dreta, on hi ha una font..." La polsera Siliconde SOS impedeix que això passi.

Vendre tranquil·litat

"La polsera indica les coordenades GPS on és la persona, o bé l'adreça si es troba en un municipi", diu Dones. "Està pensada per a nens que van d'excursió, persones que fan esport a l'aire lliure, persones amb malalties cròniques, gent gran amb Alzheimer o Pàrkinson, persones amb disminucions físiques o psíquiques, professionals de la construcció, d'unitats d'emergències i seguretat ciutadana, voluntaris de protecció civil...; també és adequada per a ciclistes i gent que va a córrer i prefereix no portar la documentació", especifica. I subratlla: "El que venem és tranquil·litat; en cas d'emergència, actuar amb rapidesa és essencial". L'emprenedor recorda que hi ha molta gent que té al·lèrgia a medicaments d'ús massiu com l'aspirina o l'ibuprofèn i que té incompatibilitats alimentàries. Si són rescatats en un accident, pot ser molt important que aquesta informació se sàpiga.

De les polseres Silincode SOS n'hi ha de diferents mides i colors. "Es fabriquen a Barberà del Vallès i es distribueixen en farmàcies, botigues d'esport, establiments de material clínic, ortopèdies i també en bijuteries", diu Dones. "Tenen el codi QR imprès en làser; no es pot esborrar; n'hem fet proves amb productes químics", explica Cassahorrán. Fins ara s'han utilitzat en alguns esdeveniments, com l'última cursa de Sant Silvestre de Sant Cugat del Vallès i la Cavalcada de Reis de l'Hospitalet del 2013. "N'estem preparant per a altres esdeveniments específics, com per exemple festivals de música. També ens agradaria introduir-les als casals de gent gran", diu Cassahorrán, que afirma: "Ja tenim demanda en països com Mèxic, el Paraguai i l'Uruguai".

Adhesius

La polsera Silincode SOS és una iniciativa de l'empresa Silincode i que comercialitza Doca Business Service, dedicada a la comunicació i al màrqueting i a l'organització de fires i altres esdeveniments. Siliconde va fer primer una polsera amb un vessant més social -Silincode Join-, per connectar-se a les xarxes socials. "Després vam pensar fer la polsera que protegeix en cas d'emergències, que és la que ha tingut més èxit", diu Dones, soci de Doca Business Service. Ara la polsera de protecció en cas d'emergències ja la utilitzen unes 25.000 persones. El grup va facturar el 2012 60.000 euros, bona part amb el negoci de les polseres, i preveu arribar al milió d'euros l'any 2013.

Ara que les polseres Silincode SOS ja circulen, Doca Business Service està preparant dos productes més, també per posar-hi el codi QR: adhesius per als cascos de les motos i plaques per als animals de companyia.

stats