VICENÇ MOLINÉ

L'escuder fidel d'Esperanza Aguirre

L'escuder fidel d'Esperanza Aguirre / ANTHONY GADNER Zoom

De tendència liberal, el president de la Comunitat de Madrid ha anunciat una baixada d'impostos a la seva autonomia

Ignacio González és un dels barons del Partit Popular més atípics. Li agrada remar a contracorrent. Quan tots els presidents autonòmics esperaven inquiets la resposta del govern central a l'independentisme català, González es va treure de la màniga una petició per millorar el finançament de la seva comunitat. Mentre totes les comunitats autònomes procuren tenir uns dèficits tan reduïts com sigui possible, González no es despentina anunciant una baixada d'impostos que, segons el Sindicat de Tècnics d'Hisenda, beneficia les rendes més altes. I és aquesta tendència liberal, que fins ara havia expressat en forma de privatitzacions, el que més l'acosta a la seva mentora, Esperanza Aguirre, expresidenta de la Comunitat de Madrid, de qui també va aprendre la rebel·lia política que el comença a caracteritzar i que ja l'ha fet xocar amb Mariano Rajoy.

Apadrinat

Nascut el 1960 a Madrid, va estudiar dret a la Universitat Autònoma de Madrid. Malgrat la ideologia liberal que ha defensat des del govern autonòmic, González ha fet tota la seva carrera en el sector públic que ara aposta per aprimar. Amb 24 anys va superar les oposicions per a funcionari del Cos Tècnic Superior de l'Ajuntament de Madrid i, a partir d'aquest moment, no es va desvincular de l'administració pública.

A l'Ajuntament de Madrid va conèixer la que seria la seva mentora i padrina política. Esperanza Aguirre era en aquella època tinent d'alcalde i va veure potencial en González, a qui va assignar un càrrec de màxima confiança. Des d'aquell moment, ja no es van separar, i González es va convertir en la mà dreta imprescindible d'Aguirre

Seguint els seus passos, es va afiliar al PP i va ocupar càrrecs sempre vinculats a les carteres ocupades per Aguirre durant els dos mandats d'Aznar. Així, va exercir de secretari d'estat d'Educació i d'Administracions Públiques i de delegat del govern espanyol per l'Estrangeria i la Immigració. Finalment, amb Aguirre escollida presidenta de Madrid per majoria absoluta l'any 2003, es va convertir en vicepresident de la comunitat. En el moment de retirar-se, Aguirre va moure els fils necessaris per assegurar que González seria el seu successor, tant a la comunitat com al PP regional, malgrat haver estat investigat per l'ús d'un àtic de luxe a Marbella. El cas, però, no va truncar la carrera de González i va acabar amb un expedient per al responsable d'iniciar la investigació.

Toros

Casat i amb tres filles, es declara un apassionat del futbol i seguidor del Reial Madrid. "Molt virtuós del dibuix", segons el perfil de la seva web personal, els que el coneixen en destaquen el sentit de l'humor i la capacitat d'organització, segons un perfil publicat per l'agència Efe. Una altra de les seves aficions és el món del toreig, una tradició que es va ocupar de protegir legalment declarant-la Bé d'Interès Cultural poc temps després que Catalunya la prohibís. Amb el poder dins el partit cada dia més consolidat, González aviat haurà de demostrar que sense Aguirre també és capaç de fer el més difícil en la feina d'un polític: guanyar unes eleccions.