BLANCA PALACIÁN I MILLÁN VÁZQUEZ

L'entrada de Bill Gates a FCC

Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) va vendre aquesta setmana 7,6 milions d'accions, equivalents al 6% del seu capital social, al magnat Bill Gates, per un import de 113,5 milions d'euros. Les accions procedeixen de l'autocartera del grup i van ser venudes a un preu de 14,865 euros l'acció. Abans que l'operació de Gates sortís a la llum, els títols de FCC s'havien disparat a la borsa un 5,42% i van protagonitzar la pujada més important de l'Íbex-35. Després d'aquesta revaloració, cada títol de la companyia es pagava a 15,67 euros, el preu màxim de l'any.

Però la gran operació liderada pel president de Microsoft no només va provocar grans pujades en la mateixa FCC, sinó en tot el sector immobiliari, encapçalades per Urbas, que es va disparar fins a un 40%; Colonial, que es va revalorar un 13,7%, i Quabit, que ho va fer en més d'un 11%, entre altres pujades. També grans grups de construcció van presentar increments elevats, com ara Acciona, Sacyr, OHL i Ferrovial.

L'operació va sorprendre els mercats per diversos motius. Primer, sense cap dubte, per la rellevància de l'inversor. Segon, pel fet que la companyia sigui una constructora, és a dir, símbol de la crisi espanyola i, finalment, perquè ha coincidit amb un moment en què sembla que l'exterior torna a estar interessat per la marca Espanya . L'operació ha provocat molts comentaris, no només per les repercussions en borsa, sinó també per la possible sortida de la crisi espanyola en el sector de la construcció i l'immobiliari.

Gates s'ha convertit en el segon accionista de la companyia, per darrere d'Esther Koplowitz, que té el 53,9% del capital a través d'una societat de control, B -1998. Cal destacar que el cofundador de Microsoft i una de les principals fortunes del món ha entrat a FCC en un moment en què la companyia aborda un pla estratègic per reduir el seu endeutament i tornar a tenir beneficis, després d'haver perdut més de 600 milions d'euros el primer semestre.

Amb aquesta operació, doncs, tots els inversors i agents del mercat es pregunten si ja ha tornat a arribar l'hora d'invertir en el sector de la construcció a Espanya, després de la greu crisi patida en aquest sector des del 2007. L'operació realitzada per Gates és una notícia que, en vista dels resultats en borsa, dóna confiança cap a Espanya i ànims als inversors, de cara a destinar els seus diners a la borsa espanyola.

L'operació de FCC resumiria la situació de les empreses espanyoles, que es veuen forçades a vendre actius per reduir deute i buscar capital inversor. L'entrada de Gates, però, no deixa de ser una bona notícia per al sector, que s'ha reflectit a la borsa.