OPINIÓ
Empreses 29/04/2012

L'emprenedor Gollum

L'executiva Agressiva
2 min

L'any passat vaig fer un MBA. Deixant de banda el perquè vaig fer-lo, els resultats i per a què m'ha servit (aquests aspectes els tractaré en una altra columna), una de les sessions que més em va interessar va ser del business angel Luis Martín Cabiedes. Allà vaig conèixer l'emprenedor Gollum.

Cabiedes, que va tenir olfacte per invertir en empreses com Privalia (ja ha tancat cinc rondes de finançament), va descriure un tipus d'emprenedor que mai explica el seu model de negoci per por que l'hi robin o l'hi imitin. Aquest és l'emprenedor Gollum, que, com el personatge d'El senyor dels anells , creu que té un "treeesooor".

A l'extrem oposat hi ha l'emprenedor xerraire. Al contrari que el nostre amic Gollum, l'emprenedor xerraire no es cansa d'explicar el seu model de negoci a tothom. Resultat: tots el dinars, sopars o cafès es converteixen en una xerrada sobre l'empresa. La part positiva és que qualsevol et pot donar una clau per millorar en un petit aspecte en el qual mai havies pensat. La dolenta és que, si tu no ets com ell i teu soci és dels xerraires, acabes pensant les 24 hores del dia en l'empresa (un fet inevitable, d'altra banda, si ets emprenedor, perquè la idea es converteix en la teva fixació).

Una altra manera de classificar els emprenedors és entre els que volen fer el projecte de la seva vida i els que volen donar el pelotazo . La diferència és clara: els uns pensen en una idea amb les característiques ideals per ser venuda i els altres a crear una empresa per viure. De nou el problema apareix quan dos socis no pensen de la mateixa manera. Tot emprenedor està encantat de trobar algú que arrisqui els seus diners en un projecte aliè (no entenc gaire bé per què ho fan si ho podrien fer ells mateixos), però una altra cosa és perdre el control.

I així arribem a un punt que realment marca la diferència entre els emprenedors: els diners. Un dels meus socis va dir en una conferència davant inversors (i quasi bé l'assassino, per cert) que un emprenedor és un empresari sense diners. I, en part, tenia raó, perquè emprendre amb una fortuna a la butxaca no és el mateix. Trobar els diners és un dels fets que et converteixen en emprenedor.

(Nota mental: que difícil que és muntar una empresa.)

L'executiva agressiva és una jove emprenedora

stats