OPINIÓ
Empreses 10/03/2013

Lectures per a aquests temps

Jordi Alberich
2 min

Aquesta setmana he llegit Todo lo que era sólido , un llibre entre assaig i novel·la de César Muñoz Molina. Tot i que tinc simpatia a l'autor, no l'hauria llegit si no fos que me'l va regalar un amic que fa bones recomanacions. El llibre em va enganxar. És un text amè i, a la vegada, profund i carregat de sensatesa. Una narració ben escrita que recorre a la ironia per evitar caure en la tristor o a voler fer sang en el viatge pel que ens ha passat en els anys de bonança. Les descripcions que fa del president valencià Francisco Camps i del promotor Enrique Bañuelos, que lidera el projecte Barcelona World, són un prodigi d'ironia. Hi deu ajudar que està escrit des de la distància, ja que l'autor és l'actual director de l'Institut Cervantes a Nova York. De la lectura, en trec dues consideracions.

D'una banda, la pregunta de com és possible que no fóssim conscients de les conseqüències que tindrien tots aquells anys d'insensateses en què tot era possible. I si ens n'adonàvem, la qüestió és com es van aixecar tan poques veus. O, el que seria pitjor, saber que estàvem advertits, però no disposats que ens vinguessin a amargar la festa.

D'altra banda, de la lectura del llibre es dedueix que deute, retallades i corrupció tenen el mateix origen. Tot prové d'aquell univers que va donar lloc a enriquiments astronòmics de la mà d'uns, diguem-ne, empresaris i polítics. És a dir, avui no hauríem d'estranyar-nos tant de la corrupció que emergeix. Algú pot creure que tota aquella febre especulativa era possible sense una connivència delictiva dels espavilats de torn amb una part, encara que minoritària, dels polítics?

De tot plegat dedueixo que si volem una democràcia millor, ens hem d'acostumar a debatre i a no cansar-nos de fer-ho. I una política millor serà possible si, al mateix temps, retrobem un capitalisme amb mesura i sentit. Per això, crec que el llibre és recomanable especialment per a les persones més joves, les que, sens dubte, tornaran a viure episodis més o menys semblants. La història de l'eufòria financera és una magnífica mostra de la nostra capacitat extraordinària per tornar a caure en els mateixos errors. Cal fer tots els possibles per evitar-ho.

Economista

stats